Belföld

Nem tett le a kormány a sajtókamara létrehozásáról

Újságíró-kamara létrehozásáról beszélt Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke a szervezet közgyűlésén – értesült a Népszava. Az elképzelésről már többször cikkezett a sajtó, a korábbi tervek szerint csak olyan kiadó nevezhetné magát országos médiumnak, amely tagja a kamarának és elfogadja a szervezet etikai és szakmai előírásait, valamint vállalja, hogy csak kamarai tagokat alkalmaz. A kamarai tagságra való nyomást pedig előnyökkel – utazási kedvezménnyel, a kényszervállalkozó újságírók zavaros nyugdíjviszonyainak rendezésével – kompenzálnák.

A kormány csak a kamarához tartozó médiakiadványokat és újságírókat tekintené partnernek, így azok a médiumok, amelyek nem lépnének be, hátrányba kerülnének. 

A Népszavának a MSÚSZ-közgyűlésén résztvevő forrásai szerint Szöllősi György kifejezetten pozitív fejleményként beszélt a szervezet várható létrejöttéről. A Nemzeti Sport főszerkesztőjeként is dolgozó, Orbán Viktor miniszterelnök bizalmi köréhez tartozó elnöke ugyanakkor nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.

„Napirenden van” az újságírói kamara létrehozása
Az újságírók jövedelmével igyekeznek érvelni az intézkedés mellett.

Kiemelt kép: Szöllősi György (Fotó: Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik