Belföld

Kende Péter: Orbán, övéin kívül, átver mindenkit

Szerinte „Orbán Viktor agyafúrt diktatúrát épített”.

A Népszavának Kende Péter azt mondja, 25 év után újra, végleg  elhagyja Budapestet, nejével visszaköltözik Párizsba. Ennek nincs politikai oka. Annak már van, hogy magyarországi választáson nem szavaz soha. Csak francia állampolgárként voksol, mert egy szavazás erejéig sem akar magyar hivatalosságokkal kapcsolatba kerülni. Ha tőle függetlenül leszavazná a többség Orbán Viktort, annak nagyon örülne, de nem számít erre.

Ez egy nagyon agyafúrt diktatúra, amely mindent megtett azért, hogy teljes tájékozatlanságban hagyja a magyar szavazók túlnyomó többségét, szisztematikusan vezeti félre a társadalmat, amióta Orbán Viktor hatalmon van. Az ország fő problémájának egy olyan ügyet tesznek meg, ami nem is probléma, hiszen nincsenek menekültek Magyarországon, sőt, ide nem is akar senki jönni.

Kende Péter kegyetlennek tartja a magyar politikai irányítást, így szükségszerűnek azt, amilyen állapotok között élünk.

Orbán Viktor elégedetten hátradől, hogy idehaza mindent megnyert és azt mondja, ehhez európai szövetségesei is vannak, ezért találkozik ilyen Salvini-féle senkiháziakkal.

Orbán szövetségeseinek Európában nincs szava, „senki nem akar velük szóba állni”.

Történészként tartja nagyon tragikusnak a magyar rendszerváltás félresiklását. Szerinte Antall József, Göncz Árpád és a Fidesz több tagja is rendelkezett államférfiúi képességekkel, de sajnos Orbán Viktor „megátalkodottan gonosz”. Nagyon jó képességei vannak, de

olyan, mint egy tehetséges bűvész: ahhoz ért nagyon, hogy átverjen mindenkit.

A professzor ezzel magyarázza, hogy ennek a rezsimnek valójában nincs ideológiája. A vezetőjét csak a pénz, a hatalom érdekli, de a hatalom is csak azért, hogy a pénzt becsatornázhassa rokonaihoz, ismerőseihez.

Azt már a 168 Órának mondja, hogy bár Antall Józsefet nagyra becsülte, már az ő idején is voltak arra utaló jelek, hogy balgán optimista volt a kilencvenes években, amikor a demokratizálódást  visszafordíthatatlannak látta. Szerinte 2006-ban „Gyurcsány égbekiáltó hibát követett el, amikor azt mondta, hazudtunk reggel, éjjel meg este”. Ezt Orbánék ügyesen használták ki, mára pedig az ország fele az Orbán-rendszerben látja boldogulása útját, így egészen váratlan világpolitikai vagy személyi változások nélkül, aligha  borítható fel a NER egyensúlya.

Kende Péter: Semjén Zsolt egyszerűen buta
Szerinte „bődületes blődség” a miniszterelnök-helyettes magyarázata a Notre-Dame leégésére.  

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik