Belföld

Hideg, hó, durva szél – térképen a riasztás

Hat megyére adtak ki veszélyjelzést a heves szél miatt.

Hétfőn túlnyomóan borult idő lesz, csak estétől kezd el nyugat felől szakadozni a felhőzet. Délig országszerte ismétlődő esőre, záporra kell számítani. Délutántól fokozatosan szűnik a csapadék, este már inkább csak a Duna-Tisza közötti sávban eshet. Többfelé lehet  jelentős mennyiségű a csapadék. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős, a Dunántúl nyugati részén, a Zemplén térségében viharos lökések kísérik. Csak estére veszít erejéből a szél, de erős lökések még ekkor is előfordulhatnak. A hőmérséklet napközben 6 és 12, késő este 4 és 9 fok között alakul – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az erős szél miatt elsőfokú riasztást (járásokra érvényes), illetve figyelmeztetést (megyékre szóló) adott ki.

 

 

 

 

 

Az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint az északias szelet a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain és északkeleten (Zemplén, Bodrogköz térségében) gyakran viharos (60-75 km/órás) széllökések kísérik. Estére a legtöbb helyen 60 km/óra alá mérséklődik a szél erőssége.

Tartós esőből még nagy területen várható további 5-15 mm csapadék, de lokálisan (nagyobb eséllyel az Alföldön) 15-20 mm-nél is több hullhat. A nap második felétől fokozatosan megszűnik a csapadék.

A magasabb hegyeken (a Bakony tetején, az Északi-középhegység ~700-800 m fölötti részein, illetve a Mecsekben) időszakosan átválthat a halmazállapot havas esőre, a csúcsokon hóra is.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik