Belföld

Gulyás Márton a NER-t az alapoktól bontaná

Újfajta szövetkezetekkel kezdené kiépíteni az ellenállást.

A Klubrádió reggeli műsorában Gulyás Márton azt mondta: a NER alapvetően „szélsőjobboldali, szélsőségesen tőkebarát és társadalomellenes”, ellenzéke pedig kaotikus, és még mindig nem találta meg, mit állítana szembe vele. Orbán Viktort ugyanis nem gyengíti, hanem bizonyos értelemben még erősíti is, ha azt mondják, takarodjon. A politikai aktivista szerint a NER lényege ugyanis, hogy családok tízezreinek biztosít jövedelmet.

Az ellenzéknek saját forrásaiból, szövetkezeti alapon kellene a hatalomtól függetlenedni tudó közösségeket építenie. Néhány tucat ilyen szövetkezettel elkezdhetne kialakulni az ellenállás.

Az ellenzék három tömbje (jobboldali, liberális, baloldali) szélsőségesen individualista módon működik, pedig stratégiai együttműködés kellene, hiszen majdnem ugyanazt mondják. A „rabszolgatörvény” lekerült az ellenzéki napirendről, miközben a kormány öt éve sorosozik, migránsozik, tolja a „fasisztoid gyűlöletkeltést”. Szívósságból, kitartásból lehetne tanulni a Fidesztől – tette hozzá.

Gulyás Márton szerint 2015-ben, a menekültválság idején a magyar társadalomban a gyűlöletkeltéssel ellentétes attitűdként megjelent a szolidaritás. Az emberek élelmet, vizet vittek a menekülőknek. A szolidaritást azonban senki sem „gondozta”, míg a gyűlölködést igen. A kormány azért tudta a fasiszta beszédmódot bevezetni, mert az ellenzék lemondott a szolidaritásról, talán meg is ijedt, hogy nem tud azzal mit kezdeni.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik