Belföld

70 milliárdot bukhatunk,mert a kormány bele akar szólni a civilek ügyeibe

Miután márciusban Norvégia és Ciprus megegyezett az EGT/Norvég Alapok 2014-2021-es időszakáról, a program honlapja szerint a 15 kedvezményezett ország közül Magyarország maradt az egyetlen, amellyel a norvégok nem kötöttek együttműködési megállapodást — tudta meg a Magyar Narancs.

A lap hozzáteszi: Magyarország lenne az alapok egyik fő haszonélvezői, a jelenleg is futó hétéves ciklusban 214,6 millió euró (69,1 milliárd forint) fejlesztési pénz érkezhetne Magyarországra. A civil szervezetek számára fenntartott alap a teljes, közel 70 milliárdos keretösszeg maximum 10 százaléka

A Narancs.hu kérdésére a norvég külügyminisztérium és a tárgyalásokért magyar részről felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is megerősítette, hogy még nem született meg az együttműködési megállapodás.

Ennek legfőbb oka a civil alappal kapcsolatos véleménykülönbség

– tették hozzá a norvégok.

A lap emlékeztet: az EGT/Norvég Alapok előző, 2009-2014-es ciklusában a civil alapot az Ökotárs Alapítvány-féle konzorcium kezelte Magyarországon. A norvégok elégedettek voltak a munkájukkal, a magyar kormány azonban Lázár János vezetésével a 2014-es választások után valóságos hadjáratot indított ellenük. A vád először az volt, hogy az Ökotárs pártokhoz kötődő, de legalábbis kormányellenes szervezeteket támogat. Később a kormányzati megszólalók pénzügyi visszaéléseket is felvetettek, de hiába küldték rá az Ökotársra és néhány nyertes szervezetre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, a NAV-ot és a rendőrséget, az ügy vádemelésig sem jutott el.

Elveszthetjük a norvég támogatásokat, ha bele akar szólni a kormány
Norvégia ragaszkodik ahhoz, hogy a civil alap kezelője minden kormányzati befolyástól független legyen, a kormány viszont vétójogot akar a kiválasztásban.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik