Belföld

Kínai adósságcsapdára figyelmeztet az amerikai nagykövetség

Az atv.hu szúrt ki az amerikai nagykövetség oldalán egy Facebook-posztot, amiben arra figyelmeztetnek, hogy nem jó ötlet adósságcsapdába esni. A poszt apropója az, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter néhány napja bejelentette: kiválasztották a Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezőit.

A nagykövetség úgy fogalmaz:

Ne essünk adósságcsapdába! Az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében Kína milliárdos kölcsönöket ígér infrastruktúrára és gazdasági fejlesztésre. A valóság sajnos nem felel meg az ígéreteknek, és az országok kezelhetetlen adósságcsapdába kerülnek.

Az Index alapján mi is beszámoltunk róla, hogy a titokzatos kivitelezők — akikről a miniszter Pekingben nem akart beszélni — a Mészáros Lőrinc érdekeltségeként ismert RM International Zrt., a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft.- és a China Railway Electrification Engineering Group Kft. lesz.

A belgrádi vasútvonal minden idők legnagyobb magyar vasútépítési projektje, 160 kilométert újítanak fel 750 milliárd forintból. Szijjártó szerint május 25-ig megkötik a kivitelezési szerződést, amely akkor lép hatályba, amint a kínai Eximbank és a magyar kormány közötti hitelszerződésről is sikerül minden részletben megegyezni, ami várhatóan nyár közepéig megtörténik. A tervek szerint az év végén, 2020 elején kezdődhet a kivitelezési munka. A hatálybalépéstől számított öt éven belül pedig a teljes beruházás lezárulhat.

A beruházás valószínűleg soha nem térül meg.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik