Belföld

Mészáros Lőrinc cége nyerte Magyarország történetének legnagyobb vasútépítését

Az Index szerint az RM International Zrt.-ből, a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft.-ből és a China Railway Electrification Engineering Group Kft.-ből álló konzorcium az a titokzatos nyertes, aki a belgrádi vasútvonalat építheti, és akinek a nevét nem akarta elmondani Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Pekingben.

A lap szerint azt végig lehetett tudni, hogy kínai cégek is lesznek a kivitelezők között, de igazából a harmadik cég miatt lehetett a titkolózás, mert az RM International Zrt. Mészáros Lőrinc érdekeltsége. 

Az Index azt írja, a most alapított társaság fő profilja a vasútépítés, tulajdonosai a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az R-KORD Kft. (melynek tulajdonosa szintén a Mészáros család a Mészáros Építőipari Holding Zrt.-n keresztül). Az RM International képviseletére jogosultak között ott van Mészáros Lőrinc nagyobbik lánya, Mészáros Beatrix. Rajta kívül Halmi Tamás, aki Mészáros-birodalom több cégében is vezető posztot tölt be, például a Mészáros és Mészáros Kft. ügyvezetője, a Mátrai Erőmű igazgatósági tagja és a Mediaworks felügyelőbizottsági tagja, illetve Sárváry István, aki szintén ügyvezető a Mészáros és Mészárosban.

A belgrádi vasútvonal minden idők legnagyobb magyar vasútépítési projektje, 160 kilométert újítanak fel 750 milliárd forintból. Szijjártó szerint május 25-ig megkötik a kivitelezési szerződést, amely akkor lép hatályba, amint a kínai Eximbank és a magyar kormány közötti hitelszerződésről is sikerül minden részletben megegyezni, ami várhatóan nyár közepéig megtörténik. A tervek szerint az év végén, 2020 elején kezdődhet a kivitelezési munka. A hatálybalépéstől számított öt éven belül pedig a teljes beruházás lezárulhat.

A beruházás valószínűleg soha nem térül meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik