Nagyvilág

Orbánt már meggyőzte az évszázad projektje, de Kína nehéz időket él át

Egyre komolyabb a nemzetközi nyomás az Egy övezet, egy út kezdeményezésen, amelynek eheti csúcstalálkozóján Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

A The Guardian cikke szerint a csütörtökön kezdődő háromnapos fórumon a Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök által az évszázad projektjeként emlegetett kezdeményezést szeretnék népszerűsíteni, melynek lényege, hogy felélénkítenék a régi kereskedelmi útvonalakat Európa és Ázsia között és egyúttal újakat létesítenének a Közel-Kelet, Afrika és Dél-Amerika között.

Csakhogy a két évvel ezelőtti első csúcshoz képest a mostanit jóval kevésbé barátságos környezetben rendezik meg. A kritikusok szerint a kezdeményezésnek arról szól, hogy Kína erősítené a befolyását világszerte az adósságcsapda-diplomáciájával.

Peking ezen a héten próbálja meggyőzni a résztvevőket és a saját népét arról, hogy a projekt sikeres.

Europress/AFP/Xinhua/Zhang Yuwei

Bár az eseményen 37 ország vezetője, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Philip Hammond brit kincstári kancellár és Imran Khan pakisztáni miniszterelnök is részt vesz, az USA alacsony rangú képviselőket delegált, India pedig semmilyen formában nem lesz ott.

Ráadásul több olyan ország sem teszi tiszteletét Kínában, amely a korábbi években jelen volt a fórumon. Ilyen Törökország, amely nyíltan kritizálta Kínát az ujgurokkal szembeni bánásmód miatt, valamint Lengyelország, Spanyolország, a Fidzsi-szigetek, Srí Lanka és Argentína is.

A kritikusok attól tartanak, hogy a kínai vállalatok a kezdeményezés segítségével újabb szénerőműveket építhetnek a világon, pedig már most is kirívóan magas a számuk. A határon túli kínai befektetések 42 százaléka szénerőműprojekt volt 2018-ban.

A fórum előtt Kína azért néhány részsikert már aratott. A G7-országok közül az olaszok írták először alá a kezdeményezést, Malajzia pedig elfogadott egy 10.7 milliárd dollár értékű vasúthálózati fejlesztést, amit korábban felfüggesztett.

Kína mostanáig 125 országban 170 megállapodást kötött. 2013 és 2018 között ezek a szerződések 90 milliárd dollárnyi befektetést vittek a kínai gazdaságba.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Pekingben, a Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen arról beszélt,

Kína Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezése teljes egészében egybeesik a magyar nemzeti érdekekkel

Mint fogalmazott, a szabadkereskedelemnek és a világgazdaság szabadságának a rendjét fenntartani komoly feladat, és az Egy övezet, egy út együttműködés egy fontos garancia.

Nekünk, magyaroknak egy nyitott világgazdaság kell, ezért Magyarország a jövőben is szeretne részt venni ebben az együttműködésben, és ezzel kapcsolatosan semmifajta ideológiai, külső nyomást nem fogad el, a magyar kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni.

Galéria: Újabb autoriter politikussal találkozott Nurszultan Nazarbajev
A volt kazah elnök nem tud letenni erről a szokásáról.

Kiemelt kép: NICOLAS ASFOURI / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik