Belföld

Erdő Péter úgy látja, ébrednek a katolikusok

Szerinte a katolikus nevelés már a hívő világiak felelőssége is.

A bíboros úgy látja, a világban megfigyelhető a katolikus hívők ébredése, az, hogy rádöbbennek hitükből fakadó felelősségükre. A katolikus nevelés már a hívő világiak felelőssége is. Erdő Péter az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye köznevelési intézményeiben dolgozók konferenciáján felidézte az 1965-ban zárult II. vatikáni zsinat útmutatását.

Emlékeztetett rá, hogy a világi hívők fontos kötelessége, hogy az evangélium szellemében alakítsák a gazdaság, a politika, a kultúra, a művészet, a tudomány világát.

Akkoriban a térségünkben annak, aki hű akart maradni hitéhez, a valóság alakítása helyett inkább személyes tanúságtétellel kellett helytállnia – emlékezett a bíboros, prímás.

Aztán változtak a körülmények. Talán gyorsabban is, mint a szerves fejlődésben el tudtuk volna képzelni. Akkor ránk szakadt egy feladat, ami pozitív kihívást jelentett és úgy látjuk, az oktatási intézmények működtetésével a katolikus hit eljut a lelkekig.

A katolikus iskolák elterjedésével, a pedagógusokat katolikus szellemben felkészítő főiskolai és egyetemi képzés kialakulásával az oktatás helyzete „jobban alakult”, mint azt a ’90-es évek végén az átlagember remélhette.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) jelenleg 17 közoktatási intézményt tart fenn, 32 telephelyen. 500 óvodás, 4200 általános iskolás, 2000 középiskolás, 1400 zeneiskolás nevelése, oktatása folyik az intézményekben, 200-an pedig gyógypedagógiai nevelésben-oktatásban részesülnek. A hitoktatást több mint 80 oktató végzi. (mti)

Kiemelt kép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a nagycsütörtöki olajszentelési szentmise előtt a budapesti Szent István-bazilika felújított sekrestyéjében április 18-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik