Belföld

A Kúria szerint megtévesztő volt a Fidesz aláírásgyűjtése

Az aktivisták azt állították, hogy a jelöltállításhoz gyűjtenek, de valójában azt íratták alá az emberekkel, hogy támogatják Orbán Viktor programját.

A Kúria szerint megtévesztő volt a Fidesz-KDNP aláírásgyűjtése, ezzel a kormánypártok megsértették a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az ügyben a Momentum tett panaszt egy videofelvétel alapján, amin az látható, hogy a Kálvin téri aluljáróban a Fidesz-KDNP aktivistái Orbán Viktor programját támogató aláírásokat gyűjtöttek, de azt állították, hogy az EP-választásra, a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat gyűjtik. A Fővárosi Választási Bizottság ezt nem találta megtévesztőnek, a Nemzeti Választási Bizottság pedig érintettség hiányára hivatkozva utasította el a Momentum fellebbezését.

Ezek után a Kúria megállapította, hogy a Nemzeti Választási Bizottság tévesen ítélte meg a párt érintettségét, a videofelvétel alapján pedig arra jutottak, hogy az aktivisták – az általuk elmondottak, valamint a pulton látható felirat ellenére – egyértelműen nem az EP-választáshoz szükséges aláírásokat gyűjtötték, így tevékenységük alkalmas volt a választók megtévesztésére.

A határozatban megjegyzik: az efféle aláírásgyűjtés akkor nem jogsértő, ha a választók pontosan tudják, hogy aláírásuk milyen célt szolgál és adataikat mire használják fel. (Fotó: MTI / Soós Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik