Belföld

Ezek a legveszélyesebb helyek Magyarországon

Tavaly tovább csökkent hazánkban a bűncselekmények száma, azonban az ország egyes részein az átlagnál sokkal több súlyos bűneset történt, írja a portfolio.hu a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár adatai alapján.

Az Adattár 2010-ig tartalmaz adatokat, abban az évben 430 ezer bűnesetet regisztráltak, míg tavaly már „csak” 185 ezret, ami 2017-hez 30 százalékos csökkenést jelent.

Az adatokból kiderül, hogy minél magasabb egy település lakosságszáma, annál több a súlyos bűncselekmény, viszont vannak olyan települések, melyek a helyi népesség arányában kiemelkedően magas vagy alacsony bűnözési rátával rendelkeznek.

Az 50 ezer feletti lakossal rendelkező városok közül tavaly Győr bizonyult a legveszélyesebbnek, ha az ezer lakosra jutó kiemelt bűncselekményeket vesszük alapul.

Abszolút számosságát tekintve Budapest az első, relatív pozíciója alapján pedig a második legveszélyesebb volt. A legbiztonságosabb 50 ezer fő feletti település Zalaegerszeg lett, amit Érd követ a sorban.

Ugyan Budapest összességében a veszélyesebb várok közé tartozik, a kerületek között nagy különbségek vannak: a legveszélyesebbek Pest belső kerületei, különösen az 5., 6. és a 8.

Pest külső kerületei a legbiztonságosabbak, élen a 16., 17. és a 4. kerülettel.

A kiemelkedően magas bűnözési ráta ellenére nem Budapest 5. kerülete rendelkezett 2018-ban a legmagasabb 1000 lakosra jutó súlyos bűncselekmény-számmal.  A listán ugyanis megelőzi Abaújlak, Lácacséke és Tarnazsadány is.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik