Belföld

Lépfene miatt rettegnek Békés megyében

Egy beteg állat húsa fertőzött meg egy kötegyáni házaspárt.

A Blikk szerint az apró Békés megyei faluban napok óta rettegnek, miután múlt héten kiderült, egy család beteg szarvasmarhát vágott le és dolgozott fel. A hús lépfenével volt fertőzött, egy házaspárt  kórházban ápolnak.

Kötegyánban azt mondták a lapnak, a család régóta foglalkozik állattartással, de a beteg jószág állítólag nem a sajátjuk volt, azt vették. A tanyájukat a minap vegyvédelmi ruhába bújt emberek fertőtlenítették.

Nagy veszélyben van, aki érintkezett lépfenével fertőzött hússal.

Ócsai Lajos járványügyi szakértő figyelmeztetett, az anthrax spórája már akkor is fertőzhet, ha egy háziasszony előkészíti a húst. A bőrön élénkpiros furunkulust képez, fájdalmas és ijesztő. A szakember szerint általában illegális feldolgozásnál lehet megfertőzödni, mégsem érdemes sumákolni.

Ha a lépfene a véráramba jut, halálos is lehet, elég, ha a fertőzött hús darabolásához használt késsel valaki eszik, máris bélantraxot  kaphat, amitől szintén meghalhat. Az viszont ritka, hogy emberről emberre terjedjen – mondta Ócsai Lajos.

Lépfene ritkított meg egy szentesi juhállományt
A területet jelenleg belvíz borítja, emiatt kerülhetett felszínre az évtizedekkel ezelőtt elásott tetemekből a baktérium spórája. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik