Belföld

EP-választás: A Néppárt helyzete romlott, a magyar pártok megakadtak

EP-választás: A Néppárt helyzete romlott, a magyar pártok megakadtak

Nem rontottak, de nem is javítottak a magyar pártok az előző, európai parlamenti közvélemény-kutatáshoz képest. Az uniós felmérés szerint a Fidesz továbbra is 13 helyre számíthat, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd 3-3 helyre, de bejutást mérnek a DK-nak és a Momentumnak is. A jelek szerint az LMP le fog csúszni az Európai Parlamentről.

A Medián felmérésével összehasonlítva ez azt jelenti, hogy az EP-listavezetők közül a legnépszerűbb, Dobrev Klára (DK) és a legkevésbé népszerű, Cseh Katalin (Momentum) egyaránt kijuthat Brüsszelbe, míg Vágó Gábor (LMP) nem.

Az EP egészét tekintve azonban az előző hónaphoz képest történt változás. Míg március végén a Fideszt (még) a sorai között tudó Európai Néppártnak 188 helyet jósoltak, két héttel később már csak 180-at. Ezzel szemben a szocialisták 7 hellyel többre, 149-re számíthatnak. Nagyot javított helyzetén a jobboldali populista euroszkeptikus frakció, az EFDD is, amelynek most 45 helyet jósolnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a britek a brexit miatt részt vesznek-e az EP-választáson, Theresa May szerint ki tudják majd hagyni. Ha mégsem, akkor az még befolyásolhatja a frakciók nagyságát.

em>Módszertan: Az EP májusig a tervek szerint kéthetente-havonta, az utolsó hónapban pedig hetente fog kijönni újabb mandátumbecsléssel, amely az egyes tagországokban működő közvélemény-kutatók adatain alapul. Egyes országoknál egy, másutt több kutatás alapján becsülnek. A mostani felméréshez Magyarországról csak a Publicus eredményeit vették figyelembe.

Kiemelt kép: Francisco Seco/AP/MTI

Olvasói sztorik