Belföld

Hat és fél évet kapott a nő, aki agyonvert egy embert a börtön előtt

Hat év hat hónap fegyházra ítélték a Fővárosi Törvényszéken szerdán azt a 33 éves nőt, aki úgy megvert egy idős férfit a Maglódi úti börtön előtt, hogy az belehalt a sérüléseibe. A háromgyerekes anya feltételesen sem bocsátható szabadon.

B. Enikő másfél évvel ezelőtt azért ment a X. kerületi börtönépülethez, hogy a jogerős büntetését töltő volt élettársával kapcsolatba lépjen. A nő a járdáról kiabált be a férfinak, amikor az egyik közelben lakó nyugdíjas rászólt, hogy fejezze be a hangoskodást.

A nő szidni kezdte, majd odalépett hozzá és többször ököllel fejen ütötte. A 75 éves férfi a földre zuhant és beverte a fejét az aszfaltba. A nő elmenekült, a járókelők értesítették a mentőket. A férfi olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy pár nappal később meghalt.

B. Enikő börtönben ülő párja az előző tárgyaláson azt mondta, hogy az élettársa azért érkezett a börtönhöz, hogy rendezzék a kapcsolatukat és kibéküljenek.

Enikő kiabálta a nevem. Kinyitottam az ablakot, aztán beszélgetni kezdtünk, utána telefonra váltottunk. Közben odajött egy idős úr. Már percek óta beszélgettünk, de az idős ember még mindig ott állt. Éreztem, hogy ebből valami baj lesz. Elkapta Enikő grabancát a mellkasánál,  ő megpróbált kiszabadulni és ellökte a férfit. Ez olyan Vedd le a kezed rólam!- féle lökés volt

– állította a rab.

A fegyenc szerint az idős embernek semmi baja nem volt a történtek után, nem látott vért, és a férfi a saját lábán száll be a mentőbe is.

A halált okozó testi sértés miatt bíróság elé állított B. Enikő szerint az idős férfi támadt rá az alumíniumból készült sétabotjával.

Próbáltam levenni a kezét, de nem tudtam. Aztán kézzel ellöktem és elesett. Elfordultam, mert úgy voltam vele, hogy majd feláll és hazamegy

– mondta a háromgyerekes asszony.

A boncolási jegyzőkönyv szerint több zúzódás volt a 75 éves férfi arcán, és eltört a koponyacsontja is.

A szerdai tárgyalásra nem jött el az első számú szemtanú. Kiderült, hogy ismeretlen helyen tartózkodik, és egy másik ügyben körözik.

a szerző felvétele

Az ügyész fegyházban letöltendő börtönt kért a nőre halált okozó testi sértés miatt. B. Enikő ügyvédje védence felmentését kérte jogos védelmi helyzet miatt, másodsorban pedig méltányos büntetés kiszabását kérte a bíróságtól a sértetti közrehatásra hivatkozva.

A több mint nyolc hónapja házi őrizetben lévő B. Enikő az utolsó szó jogán is csak részben ismerte el a bűnösségét. Azt mondta, hogy nagyon sajnálja a történteket, és kifizeti majd az áldozat hozzátartozóinak a temetés költségeit.

A bíró testi sértésben mondta ki bűnösnek B. Enikőt, és 6 év 6 hónap fegyházra ítélte, azzal, hogy feltételesen sem bocsátható szabadon. Emellett hét évre eltiltotta a közügyektől és kötelezte őt a több mint 850 ezer forintra rúgó bűnügyi költség megfizetésére is.

B. Enikő sírógörcsöt kapott az ítélethirdetés közben. A hátsó padsorban helyet foglaló hozzátartozói közül többen is hangos sírásban törtek ki, amikor a bíró kihirdette az ítéletet.

A bíró indoklásában kitért arra, hogy B. Enikő egy idős, beteg ember ellen követte el a bűncselekményt. Kiemelte, hogy hárman is látták, hogy megüti az idős férfit. Hangsúlyozta, hogy az elkövető a bántalmazás után még mentőt sem hívott az eszméletlen férfihez, és tovább folytatta a kiabálást a börtönben lévő párjának. Nyomatékos súlyosító körülményként értékelte a vádlott közömbösségét és azt, hogy többszörös visszaeső.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, B. Enikő és védője enyhítésért fellebbezett.

Az ügyész szökés, elrejtőzés és bűnismétlés veszélye miatt indítványozta B. Enikő letartóztatását, a bíró azonban fenntartotta a korábbi házi őrizetét. Az ügyész fellebbezett a végzés ellen, így az nem végleges.

Az ítélethirdetés után elégedetlenségüknek adtak hangot a tárgyaló előterében és a folyosón B. Enikő családtagjai. Olyanokat kiabáltak, hogy megölték a testvérüket, és gyilkosok szoktak  ilyen súlyos büntetést kapni, miközben a rokonuk csak védekezett.

Kiemelt kép: a szerző felvétele

Ajánlott videó

Olvasói sztorik