Belföld

Feloldották a zárást a BAH-csomópontnál

Feloldották a zárást, megindulhat a forgalom a BAH-csomópontnál, ahol második világháborús bombákat hatástalanítottak szerdán. A honvédség tűzszerészei sikeresen felrobbantották a nagyobbik, 100 kilogrammos bomba gyújtószerkezetét.

A lakók visszatérhetnek a lakóhelyükre. Egyedül a Csörsz utca marad lezárva, ahol a robbanótestek elszállítása zajlik.

A HM Tűzszerész ezredének kommunikációs tisztjee a 24.hu-nak elmondta:

több második világháborús robbanószerkezet volt. Egy 100 kilogrammos szovjet rombológránát, egy 50 kilogrammos magyar bomba, aknavetőgránát és kézigránát. A 10 kilós bomba miatt kellett az 500 méteres lezárás, mert ha ez felrobban, ekkor a körzetben jelent veszélyt.

A XII. kerületi Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezés során több, különböző típusú második világháborús robbanószerkezetet találtak. A hatástalanítást célzó művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítették a városrészt.

Jó állapotban vannak a BAH-csomópontnál talált bombák
A robbanótestetek kívülről rozsdásak, de a gyújtószerkezetük érintetlen.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere köszönetét fejezte ki a BAH-csomópontnál talált bombák hatástalanítását végzőknek, a műveletben közreműködnek, és az érintett állampolgároknak.

Pokorni elismerését fejezte ki a tűzszerész ezred, a katasztrófavédelem, a rendőrség, valamint az I., a XI., és a XII. kerületi önkormányzatok dolgozóinak, akik az elmúlt napokban tájékoztatták a lakosságot, és segítették a terület kiürítését.

Mint elmondta, 6500 embert kellett kitelepíteni, nagy részük a környéken dolgozik. Itt található két hatalmas irodaház, pláza, sportközpont, szálloda és kongresszusi központ, továbbá sok száz lakás.

A rendőrök a tervezett idő fele alatt végeztek a kiürítéssel – közölte a polgármester, aki megköszönte a tájékoztatást segítők munkáját is, mivel a BAH-csomópont lezárása ellenére nem alakult ki nagyobb torlódás.

(MTI, kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik