Belföld

Ezért olyan hosszú egy új gyógyszer útja a magyar betegekhez

Fontos, hogy egy újonnan kifejlesztett gyógyszer minél gyorsabban hozzáférhetővé váljon a betegek számára. Ez a folyamat Magyarországon meglehetősen körülményes és hosszú, pedig egy felmérés szerint a magyar betegek is minél előbb hozzá szeretnének jutni a legújabb hatóanyaggal rendelkező készítményekhez.

A hazai várható élettartam öt évvel alacsonyabb az európai uniós átlagnál. Szomorú adat, pedig e téren látványos javulás lenne elérhető, például azzal, ha az innovatív gyógyszerekhez való hozzáférés gyorsabb és széleskörűbb volna. Magyarországon azonban indokolatlanul hosszú és bonyolult módon történik az új fejlesztésű gyógyszerek befogadása.

Azt, hogy mennyire hosszú ez a folyamat itthon, jól bizonyítja, hogy amíg a V4-es országokban átlagosan félévente születik döntés az új gyógyszerek befogadásáról, addig a magyar betegeknek átlagosan 635 napot kell erre várniuk, de előfordult már olyan is, hogy 1038 napig tartott a folyamat.

A lassabb befogadás azonban nem véletlen: a magyar nettó gyógyszer közkiadások szintje sem éri el a V4-es átlagot, ami szakértők szerint semmiképpen sem szerencsés

Legutóbb 2018 októberében született döntés 29 innovatív gyógyszer és terápia társadalombiztosítási befogadásáról, melyet megelőzően azonban több mint két évet kellett várniuk a magyar betegeknek, és jelenleg is több mint 70 készítmény vár az újabb döntésre.

Miért van ez így?

Az nyilvánvaló és természetes, hogy csak olyan gyógyszerek kerülhetnek hivatalosan forgalomba, amiknek tudományosan megalapozottak a hatásai, biztonságosan alkalmazhatók és kellően hatásosak ahhoz, hogy gyógyítsanak is. Ennek bebizonyítása és ellenőrzése alapvetően időigényes. A gyógyszerek támogatásáról azonban egy külön eljárásban kell dönteni, ami viszont Magyarországon az átlagosnál is tovább tart, a döntéshozatali folyamatnak ugyanis sok lépcsője és színtere van.

Egy innovatív gyógyszer támogatásának engedélyeztetése a Nemzeti Egészségbiztosításai Alapkezelőnél indul, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél folytatódik, hogy aztán visszakerüljön a NEAK-hoz, majd eljusson az Emberi Erőforrások Minisztériumába. Ezzel koránt sincs vége a folyamatnak, mert a Pénzügyminisztériumnak is értékelnie kell a befogadhatóságot, illetve a kötelező jogalkotás miatt erről még a Miniszterelnökségen is döntenek. És csak ezek után hirdeti ki rendeletben az Emmi az új gyógyszer támogatását. Azaz, ha egy döntés minden szükséges szakmai támogatással bír, akkor is hónapokig tart a folyamat. Sőt, egyes esetekben még a támogatás kihirdetését követően is hosszú várakozásra kell számítania a magyar betegeknek: a tavaly októberben befogadott új készítmények esetében például mind a mai napig nem kerültek kiírásra a szükséges közbeszerzések, így azok a normál támogatási rendszerben továbbra sem hozzáférhetők.

Ez a videó jól és közérthetően szemlélteti ezt a folyamatot:

Nem csak az engedélyeztetés, a kifejlesztés is időigényes

Az innovatív vagy originális gyógyszerek egy adott betegség kezelésére a legújabb hatóanyaggal rendelkező, így a ma ismert leghatékonyabb terápiák. Az innovatív gyógyszergyártók korábban gyógyíthatatlannak tartott (például AIDS vagy különböző onkológiai) betegségek kezelésére kínálnak hatékony, a legmodernebb orvostudományi eszköztár felhasználásával kifejlesztett készítményeket.

Az új gyógyszerek fejlesztése rendkívül idő- és költségigényes folyamat. Egy új terápiához legalább 10-12 év fejlesztési munka és 5-600 milliárd forintnyi befektetés szükséges.

A magyarok bíznak az új gyógyszerekben

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) nemrég országos közvélemény-kutatásban próbálta kideríteni, a magyar betegek hogyan vélekednek az újonnan kifejlesztett gyógyszerekről és azok hozzáférhetőségéről. A kutatásból kiderült, hogy túlnyomó többségük bízik a modern terápiákban: a válaszadók több mint 90 százaléka komoly betegség esetén biztosan használna új, modern fejlesztésű innovatív gyógyszereket.

A kutatás rávilágított arra is, hogy a többség szerint a magyar államnak jobban kellene támogatnia az innovatív, új fejlesztésű gyógyszerek árát, valamint biztosítania kellene a betegek számára történő gyorsabb hozzáférhetőséget.

Kiemelt kép: Darko Stojanovic

Szponzorált tartalom

A cikk az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik