Belföld

Mentálisan sérült embereket ütöttek egy szociális otthonban

Egy szociális otthon borzalmas állapotáról számolt be egy civil szervezet az alapvető jogok biztosának – írja a Népszava. A Baranya megyei önkormányzat fenntartásában működő mozsgói szociális otthonban többször előfordult már, hogy a gondozók megütötték a védekezésre képtelen, mentális fogyatékossággal élő embereket. Erről egy telefonnal készített felvételt is eljuttattak már az ombudsmanhoz. A bejelentő szerint előfordul, hogy a fürdetés előtt a gondozottakat seprűvel söprik le, majd egyetlen szivaccsal mossák át őket.

A civil szervezet szerint az intézetben alig van néhány fogkefe, és azokat is úgy tisztítják, hogy egy lyukas zacskóban bedobják őket a mosógépbe. Kézfertőtlenítő, szappan nincs, mintegy 60 férfi ellátottra két borotva jut, a körülmények miatt gyakoriak a fertőzések, betegségek. Az intézmény vezetője egy  tavaly augusztusi ellenőrzés során az ombudsmani hivatal munkatársainak azt mondta, hogy csak 3-4 naponta fürdetik a gondozottakat. A beszámoló szerint a négy fürdőhelyiség közül csak egyben folyt meleg víz, a vizesblokkban nem volt vécépapír, szappan.

Az alapjogi biztos nem rendelkezik nyomozati jogkörrel, az ombudsmani vizsgálat sajátos eszközeivel kétséget kizáróan pedig nem bizonyítható a bántalmazás ténye. A biztos felkérte a mozsgói intézményvezetőt, hogy vizsgálja ki, történt-e bántalmazás, és ha igen, gondoskodjon az elkövetők felelősségre vonásáról, a további esetek megelőzéséről – írja a Népszava.

Frissítünk! – 2019. április 16. 12:10

Cikkünk megjelenése után az EMMI levében jelezte, hogy az ombudsmani hivatal 2018. augusztusában helyszínen járt munkatársai az állítólagos bántalmazásról készült videofelvétel helyszínét a jelentés szerint be tudták azonosítani, ugyanakkor az azon szereplőket nem. Azt elmondták, hogy az intézmény ellátottjainak hozzátartozói, gondnokai panaszt nem nyújtottak be, ahogy az ellátottak jogaiért felelő ellátottjogi képviselők sem. Az ügyben amúgy az EMMI a cikk megjelenése után feljelentést tett, erről egy külön cikkben számoltunk be.

 

(kiemelt képünk illusztráció; forrás: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik