Belföld

Máris áll a bál a baloldal budapesti összefogása miatt

Alig hogy előállt közös budapesti polgármesterjelöltjeivel az MSZP-DK-Momentum-Párbeszéd választási szövetség, az LMP, a Jobbik és a Puzsér Róbert-féle Sétáló Budapest csapat közös közleményükben máris azzal vádolják a szocialista pártot, hogy tudatosan az ellenzék megosztására játszik.

Nem beszélnek programról, nem egyeztetnek Budapest jövőjéről, hanem kizárólag pozíciókkal seftelnek. Ezzel ellehetetlenítik a teljes ellenzéki együttműködést

– szögezik le.

Megvannak a baloldal közös budapesti polgármesterjelöltjei
Bár még nem teljes a névsor, az MSZP, a DK, a Momentum és Párbeszéd felosztotta a fővárosi kerületeket.

„A ma bemutatott polgármesterjelöltekkel és a mögöttük álló pártszövetséggel nem lehet leváltani a Fideszt, hiszen éppen ők okozták kétharmadot, és számos esetben a mai napig helyi szinten kollaborálnak a narancsuralommal. Ez a megállapodás nem a változást és nem az ellenzéki győzelmet szolgálja, hanem a parkolási maffiát és a korrupt szocialista világ túlélését” – folyatódik a szöveg, majd a Momentum is megkapja a magáét.

„Elkeserítő látni, hogy ebben részt vesz a Momentum. A harminc évet nem lehet leváltani az olimpiát megszavazó Karácsonnyal, a zuglói parkolási botrányt eltagadó Horváth Csabával, az MSZP-vel és a DK-val. Azt gondoljuk, hogy a Momentum szavazói centrum szavazók, azt gondoljuk, hogy a Momentumnak a centrum pártokkal kellene együttműködnie, ahogy erre vidéken számtalan példa van. Sajnáljuk, hogy a kapzsiság győzött az elvek felett.”

Az LMP-s Ungár Péter résztulajdonában lévő Azonnali szombaton arról írt, hogy a Momentum küldöttgyűlésének több tagja is kiakadt azon, hogy a párt elnöksége szövetségre lépett az MSZP-vel, a DK-val és a Párbeszéddel. Az újság hosszan idéz egy erről szóló, tiltakozó levelet, amelyet azonban Donáth Anna alelnök szerint ők nem kaptak meg. Hajnal Miklós elnökségi tag ugyanakkor elismerte, hogy a gyűlés megosztott volt a kérdésben, és nehéz döntés született.

A négy baloldali párt közös polgármesterjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón többször elhangzott, hogy az LMP-t szívesen látnák még a szövetségben, jelen állás szerint azonban úgy tűnik, hogy az ellenzék (legkevesebb) két tömbre osztva fut majd neki az önkormányzati választásnak, legalábbis Budapesten.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik