Belföld

Új jármű jelenik meg a Balatonon, sokan aggódnak miatta

Egyelőre szabad a pálya a vállalkozás előtt, amelyik 55 km/h-s sebességre képes, több mint négy méter hosszú, üresen is 375 kilogramm súlyú elektromos jet-skiket akar a Balatonra telepíteni. A magyar fejlesztésű járműről itt írtunk bővebben.

A lépést a Balatontipp szerint különösen veszélyessé teszi, hogy általános sebességkorlátozás hiányában a partoktól akár  500, illetve ezer méterre terjedő vízfelületen is maximális sebességgel száguldozhatnak, ahol egyébként a jogszabályok szerint szabadon lehet úszni, fürödni, fürdő eszközt használni. A szabályok egyedül a hivatalosan kijelölt strandok bójákkal lehatárolt területén zárja ki a kisgéphajóként vizsgáztatott eszközök használatát.

A Balaton Fejlesztési Tanács október eleji ülésén bízta meg a közbiztonsági tanácsadó testületét, hogy az érintett szervezetekkel egyeztetve dolgozzon ki megoldási javaslatot. A több hónapon át zajló előkészítés után a testület arra jutott, hogy a „felvetett félelmek egyelőre semmiféle tapasztalattal, vagy gyakorlattal sem támaszthatóak alá”, a célok pontosítása nélkül pedig „be nem látható következményekkel járhat”, ha hozzányúlnak a jogszabályokhoz.

Az ügy a Balaton-környéki önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetséget is foglalkoztatja, az elnök által felkért szakértő, Deák István okleveles hajóskapitány az ilyen eszközök szabályozására egyik lehetőségnek a teljes tiltást tartja. A szakember a vízirendőrség vezetőjéhez hasonlóan motoros vízi sporteszköznek tekinti az elektromos jet-skit – függetlenül attól, hogy a 4 méter plusz 2 centis húzással kisgéphajóként vizsgáztatták le –, szerinte legfeljebb körülhatárolt vízi sportpályán szabadna megengedni a használatát, azon kívül pedig csak jelzésekkel határolt csatornában közlekedhetne legfeljebb 5 km/h sebességgel.

A fonyódi ülésen hozzászóló polgármesterek egy része az elektromos jet-skik teljes tiltása mellett érvelt, de néhányan voltak olyanok is, akik a megfelelő helyen kialakított zárt pályás használatot el tudnánk fogadni a szakértői javaslat szerint. Olyan polgármester nem akadt, aki szabadjára engedné a jet-skiket Balatonon.

Az egyértelmű álláspontok ellenére elutasító határozat végül nem született, a tagok elfogadták az elnök javaslatát arról, hogy kérdőívvel újra kérdezzék meg magukat – írja a Balatontipp. Döntés nélkül pedig egyelőre szabad a pálya elektromos jet-skik előtt a Balatonon.

Kép: Narke Team

Ajánlott videó

Olvasói sztorik