Belföld

Megúszhatja a börtönt békési tragédiát okozó fiatal

A Gyulai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 18 éves vésztői fiatalemberrel szemben, aki tavaly augusztusban (még fiatalkorúként) Békés külterületén okozott halálos balesetet.

Az autót a barátja adta neki kölcsön azért, hogy amikor megérkezik vonattal Békéscsabára, érte tudjon menni a vasútállomásra és hazavigye őt Vésztőre. Az autó azonban alkalmatlan lett volna a közúti közlekedésre, mert a hátsó gumiabroncsai avultak voltak, az egyik repedezett is. A fiú sietett, mert a barátja már várta az állomáson. Útközben egyszer a mobiltelefonjával le is fényképezte az autó kilométer óráját és a fotót elküldte a barátjának azért, hogy lássa, minél hamarabb oda akar érni hozzá. A fotó elkészítése után néhány perccel megtörtént a tragédia.

A Tarhos felől tartott Békés irányába 90 helyett, 128-129 km/óra sebességgel. A fiú túl nagy sebességgel érkezett egy útkanyarulatba, ezért a kocsijával áttért a menetirány szerinti baloldalra, s ott összeütközött a vele szemből érkező autóval. A szemből érkező jármű vezetője a baleset következtében olyan súlyos mellkasi és szívsérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A fiú szándékosan megszegte a KRESZ azon szabályát, mely szerint lakott területen kívül, egyéb úton legfeljebb 90 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

A Gyulai Járási Ügyészség a büntetlen előéletű férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja; az irányadó büntetési tétel 1-5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházat kért a fiatalra, és azt indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a pártfogó felügyeletét és kötelezze őt a bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békési Járásbíróság előtt folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik