Belföld

Bugár ígéretet kapott a szlovák államfőtől, hogy megvétózza a himnusztörvényt

Bugár Béla, a Híd elnöke megállapodott Andrej Kiska köztársasági elnökkel, hogy az államfő megvétózza azt a törvénymódosítást, amely betiltja a magyar himnusz éneklését – írja az ujszó.com.

Debnár Klára, a Híd szóvivője a lap érdeklődésére elmondta, Bugár megállapodott Kiskával, hogy az államfő megvétózza és ezzel újra a parlament elé utalja a kérdéses jogszabályt. A megállapodás szerint a köztársasági elnök a himnuszéneklést betiltó passzust fogja kifogásolni. A törvényhozás a következő ülésének az elején tárgyal majd újra a jogszabályról.

Debnár hozzátette, a párt parlamenti frakciójának vezetője, Bastrnák Tibor pedig arról egyeztetett az SNS-szel, hogy a kérdéses törvényt szeretnék újratárgyalni és módosítani. Erről megállapodás is született: “Az SNS azt mondta, hogy hajlandó a módosításra.

Mint arról korábban beszámoltunk a szlovák parlament március 27-én elfogadott egy jogszabályt, melynek egyik paragrafusa szerint május 15-től tilos annak a külföldi országnak a himnuszát énekelni, amelynek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége.

A módosítás a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által beterjesztett, az állami szimbólumoknak fokozottabb védelmet biztosító átfogó tervezetbe került be, és akár 7000 eurós pénzbüntetéssel is sújtja a tiltás megszegőit.

A törvénymódosítást a szlovák nacionalisták nem is titkoltan a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatára szabták; a szlovákiai magyar csapat szurkolói körében már hosszú évek óta hagyomány, hogy minden mérkőzés kezdetekor – hazai pályán, de idegenben is – eléneklik a magyar himnuszt. Világi Oszkár a klub tulajdonosa közölte, ha kell büntetést fizetnek, de a jövőben is énekelnek.

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a törvényt, aminek bevezetése ellen eddig a Jobbik, az LMP, és a Demokratikus Koalíció is tiltakozott.

Nyitókép: facebook.com/fcdac

DAC-os reagálás a magyar himnusz betiltására
Világi Oszkár klubtulajdonos közölte, ha kell büntetést fizetnek, de a jövőben is énekelnek. Ilyen szemétség után a Híd frakcióvezetője kész lemondani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik