Belföld

A strasbourgi bíróság elutasította a West-Balkán volt tulajdonosának beadványát

west-balkan-tragedia(960x640)(1).jpg (west balkán, gyertyák, )
west-balkan-tragedia(960x640)(1).jpg (west balkán, gyertyák, )

Elutasította a West-Balkán nevű, mára bezárt budapesti szórakozóhely egyik volt tulajdonosának beadványát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön, mert a bíróság szerint nem sérültek a panaszos jogai a 2011-es diszkótragédia miatti büntetőeljárás során.

A Nyugati téri szórakozóhelyre közel háromezren zsúfolódtak be, ez a sokszorosa annak, mint ami a hatóságok szerint biztonságos lett volna, és az ott kialakult tolongásban három fiatal lány megfulladt.

Az ügyben többeket elítéltek halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Szalontay Győző elsőrendű vádlottra három év négy hónapot szabtak ki, amelynek felét két évre felfüggesztették. Szalontay ezt követően azzal fordult az EJEB-hez, hogy a magyar hatóságok megsértették a tisztességes tárgyaláshoz való jogát, s ezzel az Emberi Jogok Európai Egyezményét is.

Az MTI-beszámolója szerint a strasbourgi bírói testület csütörtökön egyhangúlag megalapozatlannak minősítette a felperes panaszát. A törvényszék szerint a férfi nem vett igénybe minden hazai jogorvoslati lehetőséget, például nem nyújtott be alkotmányjogi panaszt, ezért a beadványt el kell utasítani. Kiemelték, amennyiben a hazai jogorvoslat nem bizonyul jogszerűnek és hatékonynak, akkor a bíróság kész megváltoztatni az álláspontját.

Frissítünk! – 2019. 04. 05. 20:47

Korábban az MTI nyomán tévesen írtuk, hogy „a bíróság szerint nem sérültek a panaszos jogai a 2011-es diszkótragédia miatti büntetőeljárás során”. A kérelmet valóban elutasították, de nem ezen indok, hanem az alapján, hogy a panaszos Strasboug előtt nem fordult a magyarországi Alkotmánybírósághoz, azaz nem merítette ki teljesen a hazai jogorvoslati lehetőségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik