Belföld

Megtartaná a kártérítésként kapott 5 millió egy részét az olaszliszkai lincselő

A Bors tudta meg, hogy az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, ifjabb H. Dezső jogi képviselőjével azt vizsgálja, hogy elévült-e a Szögi Lajos meggyilkolása miatt kiszabott kártérítés.

Ez azért lehet fontos, mert ha a követelés elévült, ifjabb H. Dezső megtartaná a rossz börtönkörülmények miatt megítélt 5 millió forint egy részét. Az elítélt jogi képviselője, aki nevét nem vállalta, így fogalmazott:

Ha történt olyan végrehajtási cselekmény, ami az elévülést megszakította, akkor az egész összeget a család kapja meg. Amennyiben a követelés elévült, akkor indíthatnánk pert a végrehajtás megszüntetéséért, de eb­ben az esetben is a megállapodást részesítjük előnyben.

A jogász a lapnak elmondta: ha ügyfele a pénzt esetleg mégis megtarthatná, szándékában áll egy jelentős összeget felajánlani az áldozat családjának.

H. Dezsőnek 5 millió forint kártalanítást fizetett az állam. A férfi az illemhellyel, a melegvíz hiányával és a szellőztetéssel volt elégedetlen a börtönben, ezért indított pert. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke, Schadl György leszögezte, hogy a végrehajtó január­ban követelésfoglalással élt, amit megküldött az Igazságügyi Mi­nisztériumnak. Véleménye szerint heteken belül az áldozat családjának számláján lehet az összeg, hacsak az elítélt jogi úton nem lassítja a folyamatot.

Szögi Lajost 2006. október 15-én verték halálra a lányai szeme láttára, 2010-ben a családnak 46 millió forintos kártérítést ítéltek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik