Belföld

Bors: Megkapja az ötmilliót az olaszliszkai lincselő

Múlt héten a Bors alapján megírtuk, hogy ötmilliós kártalanítást kap az olaszliszkai lincselő, H. Dezső, de a pénzt nem tarthatja meg, mivel azt az áldozat, Szögi Lajos családjának utalják.

A lap viszont hétfői számában fordulatról ír, a cikk szerint a lincselő gazdag emberként szabadulhat. Az összeg elvileg az áldozat családjának megítélt 42 millió forintnyi kártérítés része lenne, de a lap legújabb információi szerint a Szögi család jelen pillanatban nem számíthat arra, hogy végrehajtsák H. Dezsőn a tartozást.

A Szögi családot képviselő dr. Helmeczy László szerint ifjabb H. Dezső büntetés-végrehajtási számlájára alighanem már meg is érkezett az ötmillió. Ezt elmondása szerint a bírósági végrehajtónak zárolnia kell, hogy aztán a Szögi családnak megítélt kártérítés részeként átutalják nekik. A Bors kérdésére viszont a Szegedi Törvényszék azt írta, hogy a terhelttel (vagyis H.-val) szemben nem volt kártérítési eljárás, vagyis az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja kapja meg a pénzt.

A Szögi Lajos halálával végződő lincselés elsőrendű vádlottja az illemhellyel, a melegvíz hiányával és a szellőztetéssel volt elégedetlen a börtönben, ezért kért kártalanítást a magyar államtól. A Bors arról is ír, hogy a harmadrendű vádlottként 15 évre ítélt Sz. András is keresetet nyújtott be az állammal szemben, szintén a rossz börtönkörülményekre hivatkozva.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik