Belföld

Felpörgetnék a vidéki reptereket

Hosszú interjút adott a Világgazdaságnak Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, amelyben arról beszélt, hogy milyen közlekedés-fejlesztési intézkedések várhatók a jövőben. Például a tervek szerint bővülnek a jegyek és bérletek értékesítési csatornái, jobban igazodnak majd a menetrendek az utasok igényeihez és ősszel megindul Volánbusz és a MÁV egységes jegyrendszerének próbaüzeme.

Repülőterek

Hamarosan a kormány elé kerülhet a regionális repterek fejlesztését célzó stratégia. Sármelléken hatmilliárdos fejlesztés valósulhat meg, a győr-péri reptér már most nyereséges, a Modern városok programban pedig szerepel Békéscsaba, Szeged és Székesfehérvár-Börgönd. Emellett érdemes lehet a vizsgálatra a hévízi, a kecskeméti és a pécsi repülőtér is. Magyarországon több mint száz repülőtér van, ezek egy részében az állam is tulajdonos.

Vasút

Csaknem 1000 milliárd forintnyi beruházás valósul meg uniós támogatással, de a lehetőségeink még így is elmaradnak a nagyobb GDP-jű országokétól. A fő feladat a 2020-as évek első felében a Budapest-Belgrád vasút magyarországi szakaszának megépítése, a Hatvan-Miskolc és Debrecen-Nyíregyháza szakaszok korszerűsítésének folytatása. Ezen kívül előkészületben vannak a V4-es fővárosokat összekötő vagy a Budapest-Kolozsvár közötti nagysebességű vasutak is.

Az egyelőre nem túl sikeres IC+ projektről Mosóczi azt mondta, hogy az a hazai vasútijármű-gyártás újjáélesztését is szolgálja, azonban a 2018 végi határidő csúszása miatt zajlik a MÁV-Start járműállományának és a szolnoki üzem tevékenységének teljes felülvizsgálata.

Kisvasút

A Gyermekvasút és a Mátravasút felújítása már tavaly megkezdődött, a gyöngyösi Gyöngyi gőzös három mozdonya új, környezetkímélő motort kap. Még tart a balatonfenyvesi pálya átépítése, amelyet a tervek szerint meg is hosszabbítanának és hamarosan kiírják a közbeszerzést a királyréti és a kemencei kisvasút pályájának felújítására is.

Kiemelt kép: a debreceni reptér, MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik