Belföld

Még több bűncselekményt követhetett el a kisfiúkat zaklató igazgató és nevelő

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség a bicskei gyermekotthon volt vezetőjének és társának ügyében az elsőfokú ítélet megváltoztatását, további bűncselekményekben is bűnösségük megállapítását, mindkettejükkel szemben a kiszabott büntetés jelentős súlyosítását indítványozta.

Mint ismert, a Székesfehérvári Törvényszék tavaly november 21-én meghozott ítéletében a volt gyermekotthoni igazgatót többrendbeli minősített szexuális erőszak és szexuális visszaélés miatt halmazati büntetésül 8 évi fegyházra, a volt nevelőt pedig 2 rendbeli szexuális visszaélés bűntette miatt 1 évi és 6 hónapi börtönbüntetésre ítélte, amely börtönbüntetés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette. Mindkettő vádlottat örökre eltiltotta a 18. életévét be nem töltött személyekkel kapcsolatos foglalkozások gyakorlásától.

A nem jogerős ítélet szerint a bicskei gyermekotthon volt igazgatója letartóztatásáig több kiskorú fiúval, míg a volt nevelő kettő kiskorú fiúval végzett és végeztetett szexuális cselekményeket.

Az elsőfokú ügyész az ítélet ellen mindkettő vádlott vonatkozásában súlyosításért fellebbezett, amely fellebbezést a másodfokú ügyészség fenntartott.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete túlnyomórészt törvényes és megalapozott, de a vádlottak terhére további bűncselekmények is megállapíthatóak. Emellett a cselekmények minősítése nem a büntető anyagi jogi szabályoknak megfelelő, és eltúlzottan enyhék a kiszabott a büntetések, különös tekintettel az egyes sértetteknek okozott pszichés következményekre is. Erre tekintettel az elkövetőkkel szemben sokkal szigorúbb büntetések kiszabása indokolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik