Belföld

A kulturális központ előtt, az utcán gyűjtötték az aláírásokat az uniós ügyészségért, az igazgató azonnal elhatárolódott

Nyilvánosan elnézést kért a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója, amiért az intézmény előtt, közterületen gyűjtöttek aláírásokat az európai ügyészséghez való csatlakozásért.

Szente Béla igazgató, a központ Facebook-oldalán határolódott el a Széchenyi útra kihelyezett egyszemélyes standon folyó ellenzéki tevékenységtől.

Intézményünk elhatárolódik a közterületen történő, de rendezvényéhez önkényesen hozzákapcsolt politikai célú aláírásgyűjtéstől. Közönségünk szíves elnézését kérjük.

Szente Béla az intézményvezetés mellett a helyi Fideszben is fontos szereplő, 2017-ben beválasztották a párt békéscsabai szervezetének elnökségébe. Munkájáért egyébként a napokban kapott komoly elismerést: a forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából Budapesten vehetett át állami kitüntetést. A „város kulturális életét gazdagító magas színvonalú, értékteremtő művelődésszervezői és intézményvezetői tevékenysége elismeréseként” Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat elismerését vehette át.

A békéscsabai aláírásgyűjtés egyébként a Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő által kezdeményezett Ne hagyjuk büntetlenül, egymillió aláírás az európai ügyészséghez való csatlakozásért elnevezésű akció része volt. Hadházyék több hónapja gyűjtik a támogatókat, és az elmúlt napokban lépték át az 500 ezres határt.

A Fidesz 2010 előtt ellenzékben még teljes mellszélességben támogatta az uniós ügyészség felállítását, jelenleg azonban azt hangoztatja, hogy a csatlakozás korlátozná Magyarország szuverenitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik