Belföld

Jávor: Három év garanciát vállaltak az oroszok Paks 2-re

Az eredetileg szerződött összegen felül az orosz fél további fizetési igényekkel állhat elő.

A paksi bővítésről megkötött szerződés nem védi kellően a magyar fél érdekeit – közölte Jávor Benedek azután, hogy a Paks 2 projektcég nyilvánosságra hozta a dokumentumokat. Jávor elmondta, a szerződések nyilvánosságát másfél év pereskedés eredményeként sikerült elérni, de a nyilvánosságra hozott dokumentáció nem teljes körű, a további iratok nyilvánosságra hozataláért a Párbeszéd EP-képviselője adatigényléssel fordul a projektcéghez.

Jávor elmondta, meggyőződése, hogy a magyar társadalom birtokában kell lenniük azoknak információknak, amelyekből kiderül, hogy milyen feltételekkel állapodott meg a magyar kormány az orosz féllel, illetve a Roszatommal. Ezt a magyar kormány és az oroszok vitatták, mindent megtettek, hogy titokban tartsák a szerződéseket.

A nyilvánosságra hozott dokumentumokat jelenleg is tanulmányozzák, de Jávor szerint már látszik, hogy számos eleme van a szerződésnek, ami lehetővé teszi, hogy az eredetileg szerződött 12,5 milliárd eurón felül az oroszok további fizetési igényekkel álljanak elő. Hamisnak tartja a magyar kormány azon érvét, hogy kötött, fix áras szerződést kötöttek, az ugyanis egyértelmű, hogy a csúszásból eredő költségnövekedést az oroszok ráterhelhetik a magyar félre.

A képviselő szerint megdöbbentő, hogy az oroszok három év általános garanciát vállalnak a hatvan évre tervezett atomerőműre. Jávor szerint ez azt jelenti, hogy nem kívánnak érdemben felelősséget vállalni arra, hogy ez a kísérleti technológia hogyan fog a gyakorlatban működni.

Egyszerű hazugságnak nevezte azt a kormányzati tájékoztatást, hogy akár 40 százalékban biztosítják a magyar alvállalkozók részvételét, a szerződés ugyanis egy betűt sem tartalmaz erre vonatkozóan. A dokumentum alapján az alvállalkozók kiválasztása teljes egészében a Roszatom kezében van, amelynek semmilyen kötelezettsége nincs a magyar beszállítók előnyben részesítésére.

Jávor kitért arra is, hogy a szerződés szerint a magyar félnek támogatnia kell az orosz fél munkatársainak, alkalmazottainak Magyarországra jövetelét, vízumszerzését. A politikus szerint így a projekt egy olyan kiskapu lesz Oroszország számára, amelyen keresztül ki tudja, ki érkezhet hazánkba és milyen tevékenységet folytathat.

Kipereltem a paksi paktumot!

Közzétette: Jávor Benedek – 2019. március 29., péntek

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.