Belföld

Özvegyi nyugdíj: nem könnyít a kormány

Szerintük tíz év elég ahhoz, hogy az özvegy függetlenedjen az elhunyt házastársa jövedelmétől.

Lát-e a kormány lehetőséget arra, hogy a házastársuk halála után húsz éven belül öregségi nyugdíjba vonulók is jogosulttá váljanak az özvegyi nyugdíjra? – érdeklődött a DK-s Oláh Lajos az emberi erőforrások miniszterénél. Jelenleg ugyanis tíz év az úgynevezett éledési idő – vagyis az kapja meg ezt az ellátást, aki házastársa halála után tíz éven belül jogosulttá válik az öregségi nyugdíjra. Erről a Napi.hu ír.

Kásler Miklós helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt a kérdésre. Ő azt írta, hogy az özvegyi nyugdíj keresetpótló ellátás a korábban közösen viselt terhek további viselésére. Emlékeztetett, hogy a házastárs halála után az özvegy egy évig ideiglenes özvegyi nyugdíjra jogosult, hogy az életvitelét ezalatt a megváltozott jövedelmi viszonyokhoz alakítsa.

Azt viszont a kormány nem támogatja, hogy az éledési időt húsz évre emeljék – derül ki a válaszból. Rétvári érvelése szerint ugyanis a tíz év meghatározásakor azt az időtartamot vélelmezte a jogalkotó, ami alatt a házastárs az elhunyt jövedelmétől független életformát alakít ki. Úgy gondolják, hogy tíz év után már nem áll fenn ilyen közvetlen kapcsolat az elhunyt jövedelmével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik