Gazdaság

Az özvegyi nyugdíjról ezt érdemes tudni 2019-ben

Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekre ad választ a nyugdíjguru Farkas András cikkében, és a 2019-ben érvényes szabályokat foglalja össze.

Az özvegyi nyugdíj olyan – nyugdíjjárulék-alapot képező keresettől függő – rendszeres pénzellátás, amely meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén az elhunyt biztosított házastársának vagy élettársának járhat meghatározott feltételek teljesülése esetén. Az özvegyi nyugdíj sajátossága, hogy a jogosultsági feltételeknek az elhunyt jogszerző és az özvegyi nyugdíjat igénylő részéről egyaránt teljesülniük kell.

Ki után kapható özvegyi nyugdíj?

Az elhunyt jogszerzőre előírt feltétel, hogy a halál időpontjában saját jogú nyugellátásban részesüljön vagy a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkezzék. Vagyis özvegyi nyugdíjra az jogosult:

  • akinek házastársa öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy
  • akinek házastársa még aktív korában halt meg, és az előírt hosszúságú szolgálati idővel rendelkezett.

Korosztályonként változó, hogy mennyi az előírt szolgálati idő. Az utána kapható özvegyi nyugdíj, aki

  • a 22 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és az iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül, vagy összesen legalább 2 év,
  • a 22 éves életkor betöltését követően, de a 25 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 4 év,
  • a 25 éves életkor betöltését követően, de a 30 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 6 év,
  • a 30 éves életkor betöltését követően, de a 35 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 8 év,
  • a 35 éves életkor betöltését követően, de a 45 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 10 év,
  • a 45 éves életkor betöltését követően hunyt el, és legalább 15 év szolgálati időt szerzett.

Özvegyi nyugdíjra az is jogosult, akinek házastársa a fenti rendelkezések szerinti szolgálati időt nem szerezte meg, de az alacsonyabb életkorhoz előírt szolgálati időt az ott meghatározott életkor betöltéséig megszerezte, és ezt követően szolgálati idejében a haláláig harminc napnál hosszabb megszakítás nincs. (E harminc napba nem lehet beszámítani a keresőképtelenség idejét.) Ha az elhunyt szolgálati ideje nem éri el a 25 évet, akkor nem az általános szabályok szerint kell megállapítani a részére járó virtuális nyugellátást.

Fontos kiegészítő rendelkezés: az özvegyi nyugdíjra történő jogszerzés szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni azt az időtartamot, ami alatt az elhunyt jogszerző rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy rokkantsági ellátásban részesült. (Ezek az időtartamok ugyanis a saját jogú nyugellátás számítása során nem vehetők figyelembe.) További fontos kiegészítés, hogy a felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok időtartama minden esetben beszámít (ha nem hozzátartozói nyugellátásról lenne szó, akkor csak az 1998 előtt folytatott nappali tagozatos tanulmányi időtartam lenne beszámítható).

Ki kaphat özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyre előírt feltétel, hogy házastárs vagy élettárs legyen, és teljesítse az ezzel kapcsolatos törvényi előírásokat. Özvegyi nyugdíjra jogosult a házastársra előírt feltételek fennállása esetén az is, aki élettársával ennek haláláig

  • egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy
  • megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt. (Élettársa után nem jogosult özvegyi nyugdíjra az, aki az együttélési időszak vagy annak egy része alatt özvegyi nyugdíjban vagy baleseti özvegyi nyugdíjban részesült.)

Az, akinek házastársa a házasság megkötésekor a rá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkort már betöltötte, özvegyi nyugdíjra csak abban az esetben jogosult, ha a házasságból (a korábbi együttélésből) gyermek származott, vagy a házastársak a házasság megkötésétől öt éven át megszakítás nélkül együtt éltek.

Az elvált, továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személynek ideiglenes özvegyi nyugdíj csak akkor jár, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg. (Ilyen esetben az özvegyi nyugdíj összege nem lehet magasabb, mint a házastársi tartásdíj összege.)

Ha kíváncsi, mikor jár az ideiglenes özvegyi nyugdíj, hogyan éledhet föl az özvegyi nyugdíj, kaphat-e özvegyi nyugdíjat az élettárs és az elvált, illetve különélő házastárs, és mitől függ az özvegyi nyugdíj összege, kattintson!

Kiemelt kép: Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik