Belföld

Idén már fel lehet venni a számlán tisztára mosott milliárdokat

2014-ben nyitották az első stabilitás megtakarítási számlákat, a rajtuk elhelyezett pénz után öt év elteltével nem kell adózni.

Idén lejárnak az első stabilitás megtakarítási számlák, amelyekből több mint 2100-at nyitottak, összesen 160 milliárd forint befizetéssel – írja a Napi.hu. A fekete és szürke pénzek tisztára mosását célzó konstrukció 2014-ben indult, a befizetők öt év után vehetik fel pénzüket úgy, hogy egyáltalán nem kell utána adózniuk.

Idén 610 stabilitás megtakarítási számla éri el az öt évet, mintegy 38 milliárd forinttal. A hazai hitelintézetek többsége nem válaszolt a portálnak arra a kérdésre, hogy mennyi számla van még meg, csak az Erste Befektetési Zrt. közölt annyit, hogy ügyfeleik többsége megvárja az öt év leteltét az adómentesség miatt. A Napi.hu megjegyzi, hogy ezek a pénzek többnyire eleve adóelkerülő tevékenységekből származhattak.

A számlanyitás lehetősége 2017 januárjában szűnt meg. A gazdaságba esetleg visszacsorgó, immár tiszta pénz a feketegazdaság méretéhez képest (ezt egyes tanulmányok a GDP 22-25 százalékára becsülik) eltörpül, mert összesen nem került a számlákra a GDP fél százalékának megfelelő összeg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik