Belföld

Orbánland – Európa legmegosztottabb országa

A dán szerző szerint ezt bizonyítja az is, ahogy most megjelent könyve címét fogadták.

A Válasznak a fiatal dán újságíró azt mondja, azért költözött ide öt és fél éve, hogy hitelesen tudjon írni Magyarországról. A 31 éves Lasse Skytt saját élményeire, interjúira alapozva írta Orbánland című könyvét, ami hétfőn jött ki a nyomdából. Egyelőre angolul, de reményei szerint magyarul is megjelenik majd.

Azt mondja, talán két év is eltelt, mire azt érezte, kezdi érteni az országot, amely sokban hasonlít ugyan Dániához, de a magyar politika egésze jócskán jobbra áll a dánhoz képest.

A mi baloldalunk Magyarországon ultrabalosnak számítana. A Fidesz pedig dán perspektívából ultra-szélsőjobboldali. A dán konzervatívok vezetője például homoszexuális. Nehezen tudom elképzelni ezt a helyzetet Magyarországon.

Lasse Skytt hosszan elemzi hazája politikai helyzetét, a migrációs  válság megítélését. Úgy véli, a vitát arról Orbán Viktor európai szinten is megnyerte, azzal van inkább a gond, ahogy riogat, sorosozik, brüsszelezik, ráadásul a saját médiája támogatásával.

Amit Orbán tesz, sokaknak jó, sokan jobban élnek, mint tíz éve.

De ezért nagy árat kellett fizetni. Erről tudósít jobbközép, balközép lapnak. Szabadúszóként ragaszkodik a teljes szabadsághoz, ezért különösen érzékeny a szabadság, a  médiaszabadság hiányára, amely nélkül komoly viták sincsenek.

Könyve nem Orbán-párti és nem Orbán-ellenes, nem a Magyar Bálint-féle maffiaállam-elméletet ismétli és nem ünnepli Orbánt, mert nem tartja lényegesnek saját véleményét.

„Orbánország” csak kívülről egységes,

a valóságban viszont nincs megosztottabb ország Európában, mint a hazájuk. A polgárok fele Orbánra, a másik felük ellene szavazott. A két tábor között pedig sokkal szélesebb a szakadék, mint bárhol másutt.

A megosztottságot jelzi, ahogy a címet fogadták. A baloldaliak szerint túl magasra emeli Orbánt, a fideszesek meg rögtön támadást láttak benne.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik