Belföld

Izrael újabb támadást indított Gáza ellen

A nyilvános óvóhelyeket is megnyitották.

Az izraeli légierő ellencsapásokat indított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet célpontjai ellen válaszul a kora reggel Gázából izraeli területre kilőtt rakétára – jelentette a 13-as izraeli kereskedelmi tévécsatorna hétfőn.

Az ország déli részén leállították a vasúti közlekedést Askelóntól délre, kinyitották a közösségi óvóhelyeket, és figyelmeztették a lakosságot, hogy heves bombázások zaját fogják hallani.

A palesztinok az övezetből szintén egy légicsapásról számoltak be, amelyet az övezet északi részén, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok egyik állása ellen hajtottak végre. A gázai kórházakban teljes készültséget rendeltek el az izraeli ellentámadás megindulásakor.

Izraelben számos vaskupola egységeket telepítettek a városok közelébe, amelyek mintegy nyolcvanöt százalékos hatékonysággal képesek megvédeni a lakott településeket a Gázai övezetből Izraelre lőtt újabb rakétáktól, ellenrakétáikkal a levegőben megsemmisítve a lövedékeket.

A tévé értesülései szerint erőteljes légitámadás kezdődött a közepes hatótávolságú, Tel-Avivra és az ország északibb részeire irányzott rakétákat rejtő gázai kilövőhelyek és raktárak ellen.

Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere elrendelte városában a nyilvános óvóhelyek megnyitását. Askelón környékének önkormányzata bejelentette, hogy kedden nem nyitják meg a hozzájuk tartozó iskolákat.

A kora reggeli rakétatámadás után, a délelőtti órákban megkezdődött a katonai egységek átcsoportosítása a Gázai övezet határához. Két gyalogos, és egy tüzérdandárt irányítottak a térségbe, és tartalékosokat is mozgósítottak a hírszerzőkhöz, a vaskupola légvédelmi rendszer szakembereihez, valamint a légierő egységeihez.

Az övezet szomszédságában beszüntették a mezőgazdasági munkálatokat, s elhalasztották a nagyobb rendezvényeket.

A 13-as tévé katonai szakértői szerint Izrael még soha nem volt ilyen közel egy olyan átfogó, Gázai övezet elleni hadművelethez, mint amely legutóbb 2014-ben az ötven napig tartó erős szikla hadművelet volt.

A szakértők szerint, noha a két hét múlva esedékes parlamenti választások miatt az izraeli vezetésnek nem áll szándékában a hadművelet, az övezet határán már egy éve tartó folyamatos zavargások és atrocitások miatt erre előbb-utóbb sor fog kerülni.

Kora reggel a Hamász váratlanul Gázából egy rakétát lőtt Tel-Aviv irányába, amely a Tel-Aviv és Haifa közötti Saron-vidéken, a Mismeret nevű faluban csapódott be egy családi házba, és megsebesített hét embert.

Izrael 2014-es ötvennapos gázai háborúja óta nem fordult elő, hogy Tel-Aviv környékét érte volna rakétabecsapódás. Legutóbb tíz nappal ezelőtt lőttek ki a Gázai övezetből két rakétát Tel-Aviv felé, de azok nem okoztak kárt anyagiakban vagy emberéletben.

A múlt héten három napon át tüntetések voltak az övezetben a drágaság és a megélhetési nehézségek miatt, a demonstrációkat a Hamász keményen elfojtotta. Az izraeli szakértők szerint az övezet vezetői szándékosan fordítják a tömegek haragját Izrael ellen. (MTI, fotó: Europress – Hassan Jedi / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik