Nagyvilág

ENSZ: izraeli katonák emberiesség elleni bűncselekményeket követhettek el palesztinok ellen

Az izraeli biztonsági erők bizonyíthatóan súlyos és módszeres jogsértéseket követtek el a Gázai övezet határán zajló palesztin tüntetések résztvevőivel szemben – hangsúlyozták független szakértők az ENSZ számára a témáról készített jelentésükben, amelyet csütörtökön Genfben tettek közzé.

A megmozdulásokban tavaly 189 palesztin vesztette életét, míg 9204-en megsebesültek.

Az izraeli biztonsági erők megöltek és megnyomorítottak palesztin tüntetőket, akik nem jelentettek közvetlen halálos vagy súlyos fenyegetést, amikor rájuk lőttek, és nem vettek részt közvetlenül az erőszakcselekményekben

– írta jelentésében az ENSZ független szakértőkből álló vizsgálóbizottsága.

A nyomozók rámutattak: bizalmas információkkal rendelkeznek a gyilkosságok feltételezett elkövetőiről, köztük mesterlövészekről és parancsnokokról. Ezeket az értesüléseket Michelle Bachelet emberi jogi főbiztossal is megosztották, hogy továbbítsa őket a Nemzetközi Büntető Bíróságnak (ICC).

A bizottság szerint a fegyvertelen, békés tiltakozók megtámadása kimeríti a háborús vagy emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

A szakértői csoport mindazonáltal elismerte, hogy néhány tüntető valamilyen fegyveres szervezet tagja volt, és a megmozdulás szervezői – köztük a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges mozgalom – bátorították a lángoló papírsárkányok használatát, amelyek károkat okoztak, illetve félelmet keltettek Dél-Izrael lakosságában.

A szakértők ugyanakkor vitatták az izraeli álláspontot, amely szerint a 2018 márciusában kezdődött, hetekig tartó tüntetések célja az volt, hogy elfedje szélsőséges csoportok különféle terrorista tevékenységeit. Az ENSZ illetékesei úgy vélték, hogy a megmozdulás, amely a Gázai övezet blokádjának enyhítése, illetve a palesztin menekültek hazatéréshez való jogának elismerése érdekében kezdődött, civil kezdeményezés volt.

Izrael visszautasította az ENSZ vádjait. Jiszráel Kac izraeli ügyvezető külügyminiszter közleményében azt írta, hogy

az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa egy újabb ellenséges, hazug és elferdített jelentést adott ki Izrael ellen.

„Senki sem vonhatja kétségbe Izrael jogát az önvédelemhez, illetve kötelességét, hogy megvédje állampolgárait és határait az erőszakos támadásoktól”  – tette hozzá.

Kiemelt kép: Izraeli katonák és palesztin tüntetők a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határkerítésnél, Nahal Oz zsidó kibuc közelében 2018. november 9-én. A gázai palesztinok tavaly március óta tüntetnek az övezet izraeli blokádja ellen, és azért, hogy kapják vissza Izraeltől azokat a területeket, ahonnan el kellett menekülniük az 1948-ban megalakult zsidó államból. (MTI/EPA/Jim Hollander)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik