Belföld

Eladják a Bálna épületét a magyar államnak

11,2 milliárd forint plusz 3 milliárd forint áfa áron eladja a Bálna épületét a budapesti önkormányzat a magyar államnak, pontosabban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, írja a hvg.hu. A portál információi szerint a szerződés készen áll, már csak az önkormányzat közgyűlésének kell rábólintani.

A szavazás március 27-én lesz,  a szerződés értelmében megszűnik az épületben a Budapesti Történeti Múzeum, a BFTK Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Csarnok és Piac Igazgatóság használati megállapodása legkésőbb június 30-ig.

Mindez azt jelenti, hogy a piac, az Új Budapest Galéria és a BFTK turistainformációs iroda menni kényszerül, az üzletek bérleti szerződései viszont hatályban maradnak, csak ezentúl az önkormányzat helyett az állam lesz a bérbeadó.

A portál emlékeztet, hogy Lázár János még 2017 végén jelentette be, hogy az állam megveszi a Bálnát a Magyar Turisztikai Ügynökségnek.

Elszólta magát Lázár a Bálna eladása ügyében, minden csak színjáték?
Két héttel az ajánlatok benyújtása előtt hogyan tudhatja a miniszter, hogy az államé lesz a pláza? Miért hallgat mélyen a Bálnát dobra verő fővárosi vezetés és az ingatlanra korábban ácsingózó jegybank?

Kiemelt kép: MTI/MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik