Belföld

Felmentették a Magyar Posta hűtlen kezeléssel vádolt korábbi vezérét

Bűncselekmény hiányában jogerősen is felmentette a hűtlen kezelés vádja alól a bíróság Szabó Pált, a Magyar Posta egykori vezérigazgatóját – közölte a vádlott ügyvédje. A hvg.hu cikke szerint Papp Gábor hozzátette, az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az Fővárosi Törvényszék ítéletét.

Az ügy még 2010-ben, az azóta alkotmánybíróvá választott Balsai István akkor még fideszes országgyűlési képviselő feljelentése alapján indult. A képviselő egyrészt a Magyar Posta egykori, Krisztina körúti székházának két évvel korábbi értékesítése miatt tett feljelentést, másrészt a posta új, XIII. kerületi Dunavirág utcai székházának bérletével kapcsolatban.

A posta székházát 2008 márciusában 5,5 milliárd forintért vásárolta meg egy a Wallis cégcsoporthoz tartozó cég. A vételár a tervezettnél kétmilliárd forinttal alacsonyabb volt. A posta már fél évvel a székház eladása előtt szerződést kötött egy XIII. kerületi irodaház tíz évig tartó használatára, havi százmillió forintos bérleti díjért. A tízéves futamidő alatt a postának csaknem 12 milliárd forintot kell kifizetnie.

Az ügyészség szerint a posta vezetői irreális adatokat tartalmazó kimutatásokkal megtévesztették a tulajdonosi jogokat gyakorló vagyonkezelőt, hogy úgy tűnjön, az lenne a leggazdaságosabb megoldás a posta számára, ha saját tulajdonú székházból bérelt irodába költözne.

A bíróság szerint azonban a postát nem érte veszteség, az ingatlanok értékesítése nem volt áron aluli, az ingatlaneladásból befolyó összeget pedig megfelelően a posta fejlesztésére fordították.

Kiemelt kép: Szabó Pál, a Magyar Posta volt vezérigazgatója ül a gépkocsi volánja mögött, amikor az Országgyűlés önkormányzati bizottságának bemutatták a legújabb mozgóposta-autót a Képviselői Irodaház előtt. (MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik