Belföld

LMP: Az ellenzéki büntetésekből befolyó pénzt adják a rászorulóknak

Megírtuk, hogy kedden 36 ellenzéki parlamenti képviselőt büntetett meg Kövér László házelnök, amiért a politikusok decemberben blokád alá vonták az üléstermet.  A büntetés egyhavi tiszteletdíj összege: ez 445 ezer és 1,5 millió forint között alakul.

Az LMP ezzel kapcsolatban kedden közleményt adott ki, amelyben felszólították a házelnököt, hogy a büntetésből befolyó, számításaik szerint közel 40 millió forintból hozzon létre egy szolidaritási alapot, amelyet a rászoruló családok kell fordítani.

Felszólították továbbá, hogy Kövér hivatala számoljon el a bírságokból befolyó összegek elköltéséről.

Az LMP szerint önmagában az is elfogadhatatlan, hogy Kövér László kettős mércét alkalmazva folyamatosan korlátozza az ellenzéki frakciókat a szabad véleménynyilvánításban. Az azonban végképp tarthatatlan, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a ház elnöke érdekelt a minél gyakoribb és minél magasabb büntetések kiszabásában, mert ezen pénzek utána az általa irányított Országgyűlés által elkölthető összeget növelik.

Mint írták, az párt többször kezdeményezte, hogy egy szolidaritási alapot hozzanak létre a befolyt büntetések összegéből. Korábban felmerült javaslat szerint olyan rászoruló gyermekeket is lehet támogatni ebből az összegből, akinek gyógyellátását és életmentő gyógyszereit a társadalombiztosítás nem finanszírozza.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik