Belföld

Financial Times: Orbán Viktornak nincs helye az Európai Néppártban

Orbán Viktornak nincs helye Európa centrista-jobboldali pártjában címmel jelentetett meg szerkesztőségi véleménycikket a Financial Times gazdasági napilap, ebben arról írnak, hogy az Európai Néppártnak (EPP) és annak vezetőjeként Manfred Webernek ki kell állnia a demokráciáért.

A cikk szerint az EPP évekig türelmesen viszonyult ahhoz, hogy Orbán Viktor kormánya meggyengítette a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét, belső ügyként igyekeztek kezelni azt, azzal azonban csak megerősítették Orbánt, hogy a történtek ellenére engedtél például Angela Merkel német kancellárral egy asztalhoz ülni.

Mint írják: példátlan, hogy a Fidesz saját pártcsaládjára támad. Emlékeztettek, hogy a Néppárt nem tett semmit, amikor Orbánék Soros Györgyöt lejárató plakátkampányt indítottak az országgyűlési választásokat megelőző kampányidőszakban.

A lap szerint ha Martin Weber, a Néppárt csúcsjelöltje megpróbálja bent tartani a Fideszt vagy mindössze felfüggesztést javasol, akkor új budapesti visszaélések túszává válhat, Webernek azonban vezetői képességeket és a demokratikus értékek iránti elkötelezettséget kellene mutatnia, mert ezek az Európai Bizottság elnöki szerepének alapvető szükségletei.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik