Belföld

Sokan még mindig nem kapták meg a téli tűzifájukat Cegléden

Sorjáznak a panaszok Cegléden egy Facebook-csoportban, azt teszik szóvá az emberek, hogy bár fával fűtenek, és a törvény szerint a rezsicsökkentésből úgy részesülnek, hogy 12 ezer forintnyi támogatás illeti meg őket, amelyet tűzifára költhetnek, a támogatás egyelőre inkább csak jár, de nem jut. Többen arra panaszkodnak, hogy hiába adták le az igénylést az október 15-i határidőig, nem kaptak még csak értesítést sem, nemhogy fát.

A panaszok azt követően törtek felszínre február végén, hogy egy ellenzéki önkormányzati képviselő fel akarta mérni, a választókörzetében élőknek mik a tapasztalatai. Azóta eltelt két hét, és sokan még mindig nem kapták meg az őket megillető tűzrevalót. Pedig lassan vége a fűtési időszaknak.

Nem adtak pénzt a fával fűtőknek, nehogy másra költsék, sokaknak végül fa sem jutott
Míg egy gázzal fűtőnek egy szalmaszálat sem kellett keresztbe tennie a 12 ezer forintos rezsicsökkentésért, a kormány a szilárd tüzelővel melegedők segítségét feltételekhez kötötte. Azok elé gördítettek akadályokat, akik a legnehezebb körülmények között élnek.

Szociális helyzettől függetlenül bárki igényelhette a rezsitűzifát, aki azzal fűt, csak le kellett adni az igénylést 2018. október 15-ig. Ez után az önkormányzat megkapja a központi költségvetésből azt az összeget, ami a határidőig igénylőknek összesen jár. A hírek szerint az önkormányzatok december végén hozzájutottak a pénzhez. Az önkormányzat dolga menedzselni a tüzépekkel, fakereskedőkkel, hogy milyen címre szállítsák a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőt.

A ceglédi önkormányzathoz körülbelül 12 millió forint érkezett erre a célra – tudtuk meg a jobbikos Horváth Gábortól, ő gyűjtötte össze a lakosok panaszait. Vagyis durván ezer háztartás adta le igénylését a téli fűtési szezon kezdetéig. A Ceglédtől 15 kilométerre fekvő Nagykőrös 20 millió forintot kapott, pedig 25 ezres lakosságszáma csupán kétharmada a ceglédinek (38 ezer fő). Amíg azonban a nagykőrösiek az ottani önkormányzat tájékoztatásának is hála időben értesültek a lehetőségről, Cegléden a tájékoztatás elmaradását teszik szóvá többen.

Ez már csak azért is érdekes, mert a ceglédi önkormányzatnak van egy több mint 10 millió forintért, vagyis oldalanként bő 400 ezer forintért rendelt kommunikációs terve, amely elviekben az emberek és az önkormányzat közötti információáramlást is elősegíthetné. De hogy mi van benne, nem tudjuk, mert a fideszes többség titkosította, amikor egy éve helyiek és az országos sajtó elkezdte feszegetni.

Vannak, igaz, kisebbségben, jogosult ceglédiek, akik hozzájutottak a 12 ezer forintnyi, fára költhető támogatáshoz, és meg is érkezett hozzájuk a szállítmány, de közülük is felemlegették, hogy csak épp friss, nyers fát hozott a teherautó. Amivel majd a következő fűtési szezonban, az idén ősztől tudnak fűteni.

A többiek jobb híján abban reménykedhetnek, hogy a tűzifatámogatást még a 2018. áprilisi parlamenti választás előtt beígérő kormány elég tág határidőt adott meg, amíg meg kell hogy kapják a fát az igénylők: erre 2019. december közepéig van lehetőség. Az RTL Klub januári országos körképe pedig azt tükrözte, hogy az igénylők addig nem kapták meg a fát.

Hogy pontosan hány ember vár a ceglédiek közül még mindig arra, hogy megérkezzen a neki járó tűzifa, nem tudjuk, ugyanis a ceglédi városvezetés, az önkormányzat, illetve a jegyző nem volt hajlandó elárulni lapunk érdeklődésére. Azt közölték csak, hogy két hét múlva fognak válaszolni.

A bénázásban elképzelhető, hogy van szerepe a munkaerőhiánynak is: egy ideje hallani az ország több pontjáról, hogy kevés a munkás a fakitermeléseken, ezért a tüzépek sem bírják kiszolgálni normál rend szerint a tűzifát vásárolni akarókat, azaz várólista van, mint az egészségügyben.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik