Belföld

Ételszínezékkel kezelt, aromában, gusztustalan lében áztatott sertéshúst árultak marhahúsként

Ételszínezékkel kezelt, aromában és gusztustalan lében áztatott sertéshúst értékesítettek marhahúsként azok a csalók, akiket a Székesfehérvári Járásbíróság  rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette és további bűncselekmények miatt állított bíróság elé. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan húst  itthon és külföldön értékesítették.

Az első– és a másodrendű vádlott fagyasztott sertés szűzpecsenyét vásárolt, majd azt Ercsibe, egy hűtőházba szállították. Ott a II. rendű vádlott alkalmazásában álló kilenc munkatársuk közreműködésével a húst kiolvasztották, abba pácológéppel marhahús-aromát injektáltak, majd azt a kívánt szín elérése érdekében ételfestékben áztatták, aztán visszafagyasztották. Ezt követően külföldön és idehaza marhahúsként értékesítették. Az I. rendű vádlott a hatóságok előtt a hús eredetét hamis okiratokkal próbálta igazolni.

A banda fagyasztott marhahúst vett külföldről öt évvel ezelőtt. Ezt kiolvasztották, majd a kiolvadt húslét vízzel keverték és a marhahúsba visszafecskendezték. Az így kapott húsárut újrafagyasztották, majd az eredetihez hasonló címkével ellátva el akarták adni. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal munkatársai még a forgalomba hozatal előtt lefoglalták a hűtőházban tárolt termékeket

Az elsőrendű vádlott hat év, a másodrendű vádlott három év öt hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A harmadrendű vádlottat egy év tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A bíróság mindhárom vádlottat tíz évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozás gyakorlásától.

A kizárólag a rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntettében bűnösnek talált vádlottakkal szemben a bíróság közérdekű munka büntetést szabott ki, míg a hamis magánokirat-felhasználásának vétségében elmarasztalt vádlottat próbára bocsátotta.

Kiemelt kép: Nébih

Ajánlott videó

Olvasói sztorik