Belföld
Budapest, 2019. február 12.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökségi ülésére érkezõ Lovász László elnök integet az akadémia tervezett átalakítása ellen szervezett tüntetés résztvevõinek az MTA székháza elõtt Budapesten 2019. február 12-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

MTA-ügy: megfutamodott az akadémia a dolgozók fóruma szerint

A Lovász László elnök és Palkovics László miniszter által aláírt nyilatkozatot nem tudjuk másként értékelni, mint az akadémiai dolgozók közössége és a magyar tudományosság számára legfontosabb kérdésben történő megfutamodást

– írja egyebek mellett a Facebookon közzétett nyilatkozatában az Akadémiai Dolgozók Fóruma. Az érdekvédelmi csoport arra a péntek esti hírre reagált, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és a kormány lényegében megegyezett a kutatóintézetek sorsáról. A megállapodás sokban emlékeztet az első kormányzati tervekre, amelyeket még 2018 szeptemberében fogalmazott meg Palkovics, az MTA részéről viszont előrelépésnek kommunikálható, hogy az Akadémiánál marad a vagyon, illetve az irányító testületen keresztül lesz beleszólásuk a döntésekbe. Ez annak fényében siker az akadémiának, hogy az elmúlt hónapok alatt súlyosabb dolgokkal is fenyegette a kormány az MTA-t.

Ugyanakkor az Akadémiai Dolgozók Fóruma nem talált pozitívumot a megegyezésben, minthogy szerintük a konszenzus lényege a kormány győzelmét jelenti, mivel a kutatóintézet-hálózat az akadémia szervezetén kívülre kerül. Éppen ezért a szándéknyilatkozat elutasítását kéri:

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma hű marad elfogadott nyilatkozataihoz, és kiáll a közel 5000 dolgozó érdekeiért. Ezért követeljük, hogy a szándéknyilatkozatban megfogalmazott elveket – a zsarolásnak semmiképpen sem engedve – az eljárásrend betartásával az MTA Elnöksége a korábbi döntéseivel összhangban utasítsa el, és azok ebben a formában ne kerülhessenek a Közgyűlés elé. Követeljük, hogy a tárgyalások a továbbiakban a nyilvánosság előtt folytatódjanak, hogy arra a tudományos közösség reagálni tudjon.

Közzétette: Akadémiai Dolgozók Fóruma – 2019. március 8., péntek

Kiemelt képünkön Lovász László. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények