Belföld

MTA-ügy: megfutamodott az akadémia a dolgozók fóruma szerint

A Lovász László elnök és Palkovics László miniszter által aláírt nyilatkozatot nem tudjuk másként értékelni, mint az akadémiai dolgozók közössége és a magyar tudományosság számára legfontosabb kérdésben történő megfutamodást

– írja egyebek mellett a Facebookon közzétett nyilatkozatában az Akadémiai Dolgozók Fóruma. Az érdekvédelmi csoport arra a péntek esti hírre reagált, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és a kormány lényegében megegyezett a kutatóintézetek sorsáról. A megállapodás sokban emlékeztet az első kormányzati tervekre, amelyeket még 2018 szeptemberében fogalmazott meg Palkovics, az MTA részéről viszont előrelépésnek kommunikálható, hogy az Akadémiánál marad a vagyon, illetve az irányító testületen keresztül lesz beleszólásuk a döntésekbe. Ez annak fényében siker az akadémiának, hogy az elmúlt hónapok alatt súlyosabb dolgokkal is fenyegette a kormány az MTA-t.

Ugyanakkor az Akadémiai Dolgozók Fóruma nem talált pozitívumot a megegyezésben, minthogy szerintük a konszenzus lényege a kormány győzelmét jelenti, mivel a kutatóintézet-hálózat az akadémia szervezetén kívülre kerül. Éppen ezért a szándéknyilatkozat elutasítását kéri:

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma hű marad elfogadott nyilatkozataihoz, és kiáll a közel 5000 dolgozó érdekeiért. Ezért követeljük, hogy a szándéknyilatkozatban megfogalmazott elveket – a zsarolásnak semmiképpen sem engedve – az eljárásrend betartásával az MTA Elnöksége a korábbi döntéseivel összhangban utasítsa el, és azok ebben a formában ne kerülhessenek a Közgyűlés elé. Követeljük, hogy a tárgyalások a továbbiakban a nyilvánosság előtt folytatódjanak, hogy arra a tudományos közösség reagálni tudjon.

Közzétette: Akadémiai Dolgozók Fóruma – 2019. március 8., péntek

Kiemelt képünkön Lovász László. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik