Belföld

Kilenc évet kértek arra a férfira, aki megfojtotta, majd elásta a pincében az unokahúgát

Megkezdte a Zalaegerszegi Törvényszék annak a rezi férfinak a tárgyalását, aki 11 évvel ezelőtt megfojtotta az unokahúgát, majd a holttestét elásta a pincében. A vád szerint a férfi 2006 előtt szexuális viszonyt tartott fenn az akkor 16 éves unokahúgával.

A lány még 2007-ben tűnt el Rezi településen. A szülei azóta keresték. Kiderült, hogy pont az a rokonuk végezte ki a szeretett lányukat, aki végig úgy tett, mintha segítene nekik a keresésben.A  Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának nyomozói azonban tavaly májusban leporolták a lány eltűnésének az aktáit. Ezen az ügyön azért akadt meg a szemük, mert a Dunántúlon nem sok ilyen, ennyi ideig eredménytelenül húzódó eltűnést tartanak nyilván.

A tini az eltűnését megelőző hétvégén, egy baráti összejövetelen vett részt a szülei tudta nélkül. Mikor ők rájöttek, hogy lányuk engedély nélkül ment el szórakozni otthonról, utánamentek. Hazavitték, majd igyekeztek meggyőzni őt arról, hogy a tanulásra kellene inkább koncentrálnia. Ez a hétvégét követő első két tanítási napon rendben meg is történt, szerdán azonban a lány – bár reggel a szokott módon elindult az iskolába – nem érkezett meg.

A szülők, mikor értesültek arról, hogy gyermekük nem ment be az intézménybe, keresni kezdték, majd bejelentették a Keszthelyi Rendőrkapitányságon. A keszthelyi kollégák kihallgatták a lány osztálytársait, baráti körét, családtagjait, teljes körűen feltérképezték kapcsolatrendszerét, és személyiségéről is megfelelő képet alkottak.

Egy tanú látta, hogy nem száll fel, hanem elmegy az iskola felé tartó távolsági busz mellett, más egy autóba látta beszállni. Mivel azonban nem jutottak nyomára, körözést bocsátottak ki hollétének megállapítására. A lány semmilyen életjelet nem adott magáról. A szülei azonban mindvégig abban bíztak, hogy egyszer épségben hazatér a lányuk, ezért bizakodva fogadtak minden olyan hírt, ami arra utalt, hogy életben lehet. Amikor májusban elővették az aktát, gyanúsnak minősítették a lány eltűnésének a körülményeit, és újra kihallgatták azokat, akik tudhattak valamit.

A nyomozókat végül az egyik tanú meghallgatása vitte közelebb a megoldáshoz. A baráti körhöz tartozók egyike elmondta, hogy egyszer szemtanúja volt egy olyan jelenetnek, amikor a lány nagybátyja pénzt adott át unokahúgának. Elmondta azt is, hogy furcsállotta e pénzátadás körülményeit, túlzottan bizalmaskodónak és intimnek találta, ahogyan a nagybácsi a lánnyal viselkedett.

B. János végül bevallotta, hogy ő ölte meg az unokahúgát. Részletes beismerő vallomást tett, elmondta, hogy egy zsineggel megfojtotta áldozatát. Kihallgatásán azt kérte, hogy ne kelljen abba a házba kimennie, mely jelenleg is családjának tulajdonát képezi. Teljes pontossággal elmondta, hogy hova rejtette a holttestet 2007-ben. B. János az elásott holttest fölé egy bútorlapot, arra pedig egy szekrényt helyezett. Miután elhúzták a tárgyakat és ásni kezdtek, elő is került a lány csontváza.

A nagybácsi a gyanúsítotti kihallgatása során azt mondta hogy a lány az eltűnés napján meglátogatta őt, és pár ezer forintot kért tőle. Amikor ő ezt megtagadta, unokahúga elhagyta a házat, azonban később ismét visszatért, és még nagyobb összeget követelt. Később azt is elmondta, hogy a lány öngyilkos akart lenni, bár arra, hogy ezt miért tette volna, nem adott magyarázatot. Azt viszont elmesélte, hogy ő meg akarta győzni unokahúgát arról, hogy nem szabad véget vetnie az életének, mert az roppant fájdalommal jár.

Elmondta, hogy amikor kettesben az ágyon ülve beszélgettek, a lány leszedett a ruhájáról egy zsinórt, majd a saját nyakába akasztotta. B. János azt állította, innentől már nem sok mindenre emlékszik, a következő tiszta képe az, hogy unokahúga holtan fekszik mellette az ágyon. Ezt követően a pincébe vonszolta, majd elásta.

A csütörtöki előkészítő ülésen az ügyész kilenc év letöltendő börtönt kért a férfira arra az esetre, ha beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyalás jogáról. A férfi azonban végig hebegett-habogott a vallomása közben. A bírói kérdésre kijelentette, hogy beismerő vallomást tesz és lemond tárgyaláshoz való jogáról is. Bár bevallotta bűnösségét, vallomástétele annyira akadozott, hogy a bíróság aggályosnak tartotta a nyilatkozatát, s úgy ítélte, nem alkalmas arra, hogy döntést lehessen hozni az ügyben.

A nagybácsi az elkövetés idejeként egy nappal későbbi időpontot határozott meg, valamint azt állította, hogy csak a gyilkosság napján létesített szexuális kapcsolatot.Mindezek tekintetében a bíró úgy döntött, hogy tárgyalásra tűzi az ügyet. A legelső tárgyalásra egy hónapon belül sor kerül.

Kiemelt kép: Varga György / MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.