Belföld

A legsúlyosabb büntetést kapta a hajléktalanokat kivégző Apolló

Súlyosította a hajléktalanokat halálra verő fiú büntetését a Győri Ítélőtábla. A bíró szerint 16 éves fiú  olyan nagyfokú veszélyt jelent a társadalomra, hogy esetében csak a legszigorúbb büntetés kiszabható.

Az elsőfokon eljáró Tatabányai Törvényszék tizenhárom és fél év fiatalkorúak börtönére ítélte a 16 éves M. Apollót, aki 2017 tavaszán egy éjszaka olyan súlyosan bántalmazott két hajléktalant Tatabányán, hogy mindketten a helyszínen meghaltak.

A fiú az édesanyjával és 5 éves öccsével Tatabányán egy 37 nm-es egyszobás albérletben élt. Az édesanyja gyakran dolgozott délutános műszakban, ezért késő este járt haza, a fiú dolga volt ilyenkor, hogy az öccsét az óvodából elhozza és vigyázzon rá. A fiú 2017 tavaszán átkerült egy speciális nevelési igényű gyermekek részére fenntartott iskolába, ahol hetedikes volt. Nem szeretett ide járni, ezért rendszeresen lógott az iskolából. Mivel az édesanyjától nem kapott pénzt, ezért időnként mutatványosoknál dolgozott.

2008-ban már nyilvántartásba került a Gyermekjóléti Központnál az iskolai magatartása és a rossz tanulmányi eredményei miatt, azóta folyamatosan gondozásban volt. Két évvel ezelőtt bement a gyámhatóságra és kérte, hogy vegyék állami gondozásba, mert az édesanyja csak az öccsét szereti. 2017 áprilisában intézeti nevelésbe vétele is felmerült magatartási problémái miatt.

Április 30-án éjfél körül a fiú egy parkon keresztül indult haza. Útközben az egyik buszmegállónál észrevette, hogy a várórészben betakarózva alszik egy hajléktalan, akiben felismerte B. T. sértettet, akivel húsvétkor egy alkalmi munka kapcsán összeveszett. A fiú odament hozzá és felkeltette, hogy beszéljen vele a korábbi sérelméről, de a hajléktalan elküldte.Ezen a fiú annyira felháborodott, hogy  ököllel, nagy erővel ütni kezdte a fejét. Az ütésektől a hajléktalan a földre került, de a fiatalember még ekkor sem hagyta abba a bántalmazást. Tovább ütötte a fejét, majd a földön fekvő sértettet nagy erővel rugdosni kezdte a fején, nyakán, mellkasán, hasán, majd a nyakára lépett.

A hajléktalan a helyszínen életét vesztette.  A fiú elvette a táskáját és a mobiltelefonját, majd magára hagyta az áldozatát. Ezután egy presszó kerthelyiségében lévő padon felkeltett egy másik hajléktalant, közölte vele, hogy magánterületen tartózkodik, menjen el Az álmából ébredt hajléktalan szitkozódni kezdett, erre a fiú megfogta, kiráncigálta a padok közül, egészen a presszótól 20 méterre lévő 4 lépcsőfokig.

Ezután ököllel ütni kezdte a fejét, testét, majd többször is combon rúgta. Ettől a hajléktalan a földre esett. A tini a földön fekvő hajléktalan fejét ököllel tovább ütötte, majd test szerte, nagy erővel megrugdosta. F.V.B. szintén meghalt. A fiú lehúzta cipőit, azokat magával vitte, a lakásukhoz tartozó lépcsőházban kicserélte a saját cipőjét az áldozata cipőire, bement a lakásba, ahol evett, tévét nézett, majd lefeküdt aludni.

Az ügyész hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében, a vádlott enyhítés, a védője és eseti gyámja elsődlegesen hatályon kívül helyezés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezett az elsőfokú ítélet után. A Győri Ítélőtábla szerdán 15 évre súlyosította a kegyetlen fiú ítéletét.

A táblabíróság indoklása szerint a többszörösen minősülő élet elleni bűntett kiemelkedő tárgyi súlyú, mindkét cselekmény “példátlanul brutális” volt. A fiú “mérhetetlen közönyt tanúsított áldozataival szemben” a bűncselekmény után. Mindezek nyomán úgy értékeltek, hogy M. Apolló személye olyan nagyfokú veszélyt jelent a társadalomra, ami a legszigorúbb büntetés kiszabását indokolja. Ez a halmazati büntetéssel együtt az esetében 15 év.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik