Belföld

Ki a magyar? Akit a kormány akar

Átláthatatlanul osztogatják az állampolgárságot azoknak, akik magyar rokonságra hivatkozva kérnek egyszerűsített honosítást.

Miután a BBC megírta, hogy újabb 750 venezuelai menekült jöhet Magyarországra, a Népszava megpróbálta feltérképezni a honosítási eljárás folyamatát. Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője szerint Magyarországon teljesen átláthatatlan a honosítással kapcsolatos minden eljárás.

Az alaptörvény szerint kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar volt, magyarországi származását valószínűsíti, magyar nyelvtudását igazolja. Azt nem pontosítják, milyen „valószínűségnél” indokolt az állampolgárságot megadni.

Azt hivatalosan Áder János államfő adja, de gyakorlatilag a kormányhivatalokban dől el, arról pedig semmit sem tudni, hogy ott ki, mi alapján igazolja magyar származását. Azt, hogy ki számít „felmenőnek”, az állampolgársággal kapcsolatos magyar jog nem határozza meg – tette hozzá a szakember.

A procedúra lényegében titkos, nem készül megismerhető akta az ügyfélnek. A döntésnek nincs indoklása, nincs ellene jogorvoslat, ami Gyulai Gábor szerint az önkényes hatósági gyakorlat és a korrupció melegágya lehet.

A magyar állampolgársághoz Andrew Brunson tiszteletesnél elég volt annyi, hogy a felesége dédapja magyar volt. A nyelvtudást nála és elvileg a venezuelai menekülteknél is ellenőrizni kellene – írja a lap, amelynek Áder János hivatala nem válaszolt arra, hogy az elmúlt években hány esetben vontak vissza egyszerűsített honosítással adott állampolgárságot.

Áder János visszavont négy állampolgárságot
Csalárd módon szerezhették meg, ezért már nem magyarok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik