Belföld

Áder János visszavont négy állampolgárságot

Csalárd módon szerezhették meg, ezért már nem magyarok.

A köztársasági elnök visszavonta a magyar állampolgárságot négy embertől. A Magyar Közlönyben most közzétett határozatok még január közepén születtek.

Áder János már nem a belügyminiszter, hanem a Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére döntött az állampolgárságról szóló törvény 9. §-a alapján.

A négy ember közül ketten a volt Jugoszlávia területén (Zombor, Topolya), ketten pedig a volt Szovjetunióban (Tiszahetény, Hátmeg)  születtek.

A Magyar Közlönyben névvel, születési hellyel, dátummal jelenik meg a határozat. Indoklás nincs, de a határozatban hivatkozott paragrafus elég árulkodó.

A magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A törvény szerint az állampolgárságot, csak a megszerzésétől számított tíz éven belül lehet visszavonni, így a határozat azt látszik igazolni, hogy az érintettek a honosítás lehetőségével éltek vissza.

Kiemelt kép: Áder János nem visszavon, neki adja át Koszovó új budapesti nagykövete a megbízólevelét február 4-én. MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik