Belföld

Brutálisan megemelték a helyettes államtitkárok fizetését

Jól járnak a helyettes államtitkárok: ők kimaradtak a bürokráciacsökkentésből, és márciustól jelentősen emelkedik a fizetésük is. Akár főnökeiknél, az államtitkároknál is többet kereshetnek – írta meg a Blikk.

A helyettes államtitkárok havi bruttó illetménye eddig 748 ezer forint volt, ezt 30 százalékkal emelhette meg az illetékes miniszter, ez 972 ezer forintot jelentett, amit az utóbbi időben a legtöbben meg is kaptak. Márciustól egy a tavalyi év végén megszavazott törvénynek köszönhetően minimum bruttó 1,3 millió forint lesz a fizetésük, de akár 1 millió 650 ezer forintot is kaphatnak. Ebben a sávban mozoghat az illetményük a munkáltatói döntéstől függően, vagyis

lehetnek olyanok, akiknek gyakorlatilag megduplázódhat a fizetésük.

A lap hozzáteszi: előállhat az a furcsa helyzet, hoy a helyettes államtitkárok többet keresnek, mint a főnökeik, vagyis az államtitkárok, akiknek az ősz folyamán emelték 30 százalékkal, 1 millió 296 ezer forintra a díjazásukat.

A helyettes államtitkárokkal együtt örülhetnek a miniszteri biztosok: az ő illetményük 748 ezer forintról 1 millió 300 ezer forintra emelkedik, amit akár 1 millió 650 ezer forintig emelhetnek. A kormánybiztosok fizetése 500-900 ezer forinttal, a közigazgatási államtitkároké 200-600 ezer forinttal növekedik, így meghaladhatja a kormányfőét is. Az illetményük alsó határa bruttó 1,5 millió forint lesz, amennyi a miniszterelnöki illetmény is, a felső határ pedig 1,9 millió forint.

A Blikk számításai szerint éves szinten akkor is legkevesebb 870 millióba kerül az adófizetőknek ez az emelés, ha mind a 184 érintett vezető a lehető legkisebb illetményt kapná csupán. Ha azonban bőkezűek lesznek a miniszterek, és a lehetséges maximális illetményt állapítják meg a fejeseiknek, akkor közel 2,1 milliárd forintba kerül a nagyvonalú fizetésemelés.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik