Belföld

Ahmed H. egyelőre nem tudja elhagyni Magyarországot

Ciprusra szeretne menni a családjához, de az ottani külügyminisztérium nem reagál.

Nem reagál a ciprusi külügyminisztérium Ahmed H.-nak a szigetország magyarországi nagykövetségén keresztül benyújtott kérelmére, és eddig nem látták el érvényes okiratokkal – tudta meg a Magyar Nemzet.

Ahmed H. jelenleg kiadatási őrizetben van, és azért szeretne Ciprusra eljutni, mert ott tartózkodnak a gyerekei és a felesége is.

A férfit azzal gyanúsították, hogy a 2015. szeptemberi röszkei zavargások során terrorcselekményt követett el, amikor köveket hajított a határkerítésen át a rendőrök felé.

A Szegedi Törvényszék 2016 decemberében, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit, és tíz év fegyházra ítélte. A Szegedi Ítélőtábla 2017. június 15-én hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el, amelyben tavaly márciusban hét év fegyházzal sújtották a vádlottat, akit határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény miatt marasztaltak el.

A Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án végül jogerősen öt év börtönre ítélte a férfit, és kimondták, köteles Magyarországot elhagyni, és 10 évig nem térhet vissza.

„Nincs rosszabb a terrorizmusnál” – mondta a terrorizmusért elítélt férfi, aki beperelte a magyar kormányt
Ahmed H. a röszkei zavargások legfontosabb szereplője lett. Jogerősen öt év börtönt kapott terrorizmusért, mert kövekkel dobálta a rendőröket. Hamarosan feltételesen szabadlábra helyezik, majd kiutasítják az országból. De előtte még beperelte a magyar kormányt a nemzeti konzultáció miatt.

Kiemelt kép: Pál Anna Viktória

Ajánlott videó

Olvasói sztorik