Belföld

Bérgyilkossal akarta kivégeztetni ügyfelét egy volt veszprémi ügyvéd

Társtettesként elkövetett emberölés bűntettének előkészülete és lőfegyverrel való visszaélés bűntette miatt két év három hónap és öt nap börtönre ítélték H. Tamás veszprémi ügyvédet, mert két társával együtt meg akarta öletni az egyik ügyfelét. Társai, M. Béla két évet, Sz. Attila 10 hónap börtönt kapott.

A Veol.hu részletes beszámolója szerint a történet még kétezres évek közepére nyúlik vissza. Az akkor még ügyvédként dolgozó H. Tamás megismerkedett az ügy tanújával, a füredi Sz. Attilával, valamint egy budapesti vállalkozóval, akivel együtt üzletelt.

Az ügyvéd és fővárosi üzlettársa között azonban egy idő után megromlott a viszony. Ennek az volt az oka, hogy H. Tamás a vállalkozót hibáztatta azért mert befuccsoltak a befektetései. A közöttük lévő nézeteltérés odáig fajult, hogy kölcsönösen jelentgették fel egymást a különböző hatóságoknál. A százmilliós adósságot felhalmozó ügyvéd a vád szerint ekkor határozta el Sz. Attilával, hogy eltetetik az üzletembert láb alól.

Megkeresték a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló M. Bélát, hogy vállalja el az emberölést. A férfi elvállalta a gyilkosságot, ezért az ügyvéd felkereste a korábban említett tanút, hogy csalja el otthonába a vállalkozót. M. Bélával pedig közölte, hogy lehet fel is kell majd darabolnia az áldozatot.

Az ügy akkor vett fordulatot, amikor az ügy tanúja meggondolta magát és feljelentést tett a rendőrségen. És a vállalkozót is tájékoztatta arról, hogy meg akarják ölni. A társainak azonban erről semmit sem szólt, így ők tovább tervezgették az emberölést.

A gyilkosságot április 9-én hajtották volna végre. Az ügyvéd megmutatta M. Bélának a fűzfői otthont, ahol a férfi betette a kamrába a sértett elkábításához, megfojtásához szükséges eszközöket, valamint két deci narkotikus hatású kloroformot. Volt nála fekete pamutsapka, két fejlámpa, fehér textilkesztyű, ragasztószalag és tíz darab 110 literes nejlonzsák arra az esetre, ha darabolni kell.

Már minden készen állt aznap, amikor megérkezett Budapestről a tehetős vállalkozó. A terrorelhárítók azonban nem hagyták, hogy elkövessék a szörnyű bűncselekményt, ezért még időben lerohanták a fűzfői házat. A közelben várakozó, majd menekülni próbáló H. Tamást is megbilincselték. A kocsijában egy hatlövetű forgópisztolyt találtak. Az áldozat autójának eltüntetését vállaló Sz. Attilát füredi otthonában vették őrizetbe.

H. Tamás tagadta a bűnösségét. Azt állította, hogy csak találkozni szeretett volna ügyfelével, akivel százmilliós elszámolási vitája volt. Ez pedig csak arra irányult, hogy elszámoljanak, és társa ismerje el csalásait.

H. Tamás és bűntársai napra pontosan annyit kaptak, amennyit előzetesben voltak. Így egyiküknek sem kell újra börtönbe mennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik