Belföld

Egyházaktól és sportszövetségektől von el pénzt a kormány

Milliárdokat csoportosítanak át az Eximbanknak, a falufejlesztési programra és a BMW-gyár infrastruktúrájára.

Több tízmilliárd forint nagyságrendben von el pénzt a kormány a Fidesz számára szimbolikus jelentőségű területekről – írja a Népszava.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint 22 milliárd 860 millió forintot vettek el a Miniszterelnökség egyházügyi támogatásaiból. Az Erzsébet-táborok támogatásából összesen 6,2 milliárd forintot vonnak el, és 920 millió forinttal csökken a Maccabi Játékok támogatása. A határon túli magyarok támogatását intéző Bethlen Gábor Alap 26 milliárdos költségvetését összesen több mint 7 milliárddal kurtították meg.

A Kósa Lajos vezette Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség 500 millió, a Garancsi István irányította Magyar Természetjáró Szövetség 450 millió forintot veszít. A Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium maradványából 60 milliárd forint felhasználását nem engedélyezi a kormány.

Más területekre viszont többet költenek: 3,2 milliárd forinttal növelik a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség költségvetését. 23,4 milliárdot fordítanak a BMW leendő gyárának helyt adó Debrecen Észak-nyugati Gazdasági övezet infrastruktúrájára. Egy meg nem nevezett társaság tőkeemelésére 8,5 milliárd forintot fordítanak, az Eximbank tőkeemelésére 12,1 milliárd forintot szánnak, 29 milliárddal növelik a falufejlesztési program támogatását, és 1,6 milliárdot kap a TEK.

A zárolások túlsúlyban vannak a többletköltésekhez képest, de a lap szerint egyelőre kérdés, hogy mi az oka a váratlanul jött kormányzati szigornak. (Fotó: MTVA / Oláh Tibor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik