Gazdaság

Kiköltekezett a kormány: 1174 milliárddal csúsztak ki a 2018-as keretből

Tavaly a honvédelmi tárca tartotta magát legjobban a költségvetési törvényhez, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium külön-külön több száz milliárd forinttal túllépte a tervezett kiadásait - írja a csütörtöki Világgazdaság.

Az államháztartás tavaly 1174 milliárd forinttal költött többet a költségvetési törvényben elfogadott kiadási tervnél, így összesen 21 318 milliárd forintból gazdálkodhatott az állam – ismerteti a cikk a Pénzügyminisztérium és az Államkincstár adataira hivatkozva.

A lap számításai szerint

a többletkiadások túlnyomó többsége az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztériumra jutott, előbbiben 709,4, a belügyben 404 milliárddal költöttek többet az előzetesen kalkulált összegnél.

Az uniós kiadásokat viszont nem sikerült olyan mértékben csúcsra járatni, ahogy tervezték – itt 393 milliárddal elmaradtak a tényleges kiadások a tervezettől -, ám így is 1896 milliárdot fizettek ki a kedvezményezetteknek.

Csúszik Paks és a Modern Városok is

A Paks II. beruházás a tervezettnél jóval lassabb ütemben halad, így az eredetileg tervezett 106,6 milliárd forinttal szemben 14 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés az állami atomerőmű-fejlesztő cégnek. Az állam másik óriásberuházása tavaly a Puskás-stadion építése volt: eredetileg 64,5 milliárd forintot különítettek el a számlákra, ebből 60 milliót fizettek ki tavaly. Mivel még épül a stadion, a kifizetés átcsúszik 2019-re. A Modern városok programban is volt csúszás, az eredetileg tervezett 171,5 milliárd forinttal szemben 116,2 milliárd forintot fizettek ki a projektekre.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik